Fred Nilsson (S) Foto: Sara Johansson/SR
Fred Nilsson (S) Foto: Sara Johansson/SR

Härnösand säger nej till asylfärjan

Fred Nilsson: Inte en lämplig placering
3:34 min

Härnösands kommun säger nej till att ha ett stort kryssningsfartyg som asylboende i kommunen. Det säger Fred Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Härnösand.

Det finns en ansökan om bygglov från Floating Accommodations Sweden AB om att starta ett gigantiskt asylboende på ett kryssningsfartyg - som i så fall kan komma att ligga i Härnösands djuphamn. Nästan 1800 asylsökande personer ska i så fall bo där i ett tillfälligt boende. Från Härnösands kommun säger man dock nej till detta.

– Vi har gemensamt i Härnösand bedömt att det inte är en bra placering. Vi kommer inte att säga ja detta, vi kommer att säga nej, säger Fred Nilsson.

Varför det?

– Det är en koncentration av så väldigt många människor som kommer att vistas på fartyget under väldigt lång tid, och det är en hamn som är avsedd för helt andra saker. Det är inte ett lämpligt bostadsområde, säger han.

Det handlar inte om att man inte vill ha hit de här människorna?

– Härnösand är en av de kommuner som har högst mottagande av flyktingar. Vi jobbar jättemycket med ett gott flyktingmottagande. Det här är hemstaden för Fem I Tolv-rörelsen, det går inte att säga att Härnösand inte är en vänlig flyktingstad, säger han och fortsätter:

– Vi är glada över att det kommer människor till oss. Men till sommaren kommer vi att ha cirka 2000 asylsökande i Härnösand så då kan man nog tycka att det inte är en klok idé att i ett slag fördubbla antalet asylsökande här. Det funkar inte, säger Fred Nilsson.

Ett formellt beslut angående asylfartyget ska tas av samhällsnämnden och det kan tidigast ske den 17 mars. Men enligt Fred Nilsson kommer beslutet förmodligen att tas i april månad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".