Buss Foto:Jenny Pettersson
Foto: Jenny Pettersson

Busstekniker jobbar efter ny teori

Volvo: Vi tror inte att det är ett mjukvarufel
1:05 min

Det är troligtvis inte ett mjukvarufel som orsakat busskaoset i Sundsvall med omnejd. Tekniker jobbar nu istället efter en annan teori.

47 bussar står still vilket har skapat ett busskaos i Sundsvall med omnejd. Det var efter en händelse där två bussar var inblandade i en smärre kollision som man beslutade att ställa alla hybridbussar.

Inledningsvis arbetade man enligt teorin att det rörde sig om ett mjukvarufel vilket kan leda till att förarna tappar kontrollen av fordonet. Men det tror man inte längre.

Nobinas 47 hybridbussar kommer från Volvo bussar som har många likadana bussar både i Sverige och internationellt. Och ingen av dessa har drabbats. Helena Lind är pressansvarig på Volvo bussar.

– Det vi tror är att det som behövs är en rengöring utav motorfiltret där man bränner bort sotet på de här nya Euro 6-motorerna och det tror vi kommer att göra att bussarna kan tas i trafik igen, säger hon.

Helena Lind kan inte svara på när bussarna kan vara i trafik igen. Det tar dock mellan 45-90 minuter per buss att åtgärda filterrengöringen.

 – Vi jobbar på så fort vi kan och vi har flera tekniker på plats. Man kan jobba parallellt med de här bussarna, men det är svårt att säga någon exakt tid förstås, säger hon.Resegarantin: Så får du pengarna tillbaka

Om du har drabbats av försening på grund av busskaoset så har du möjlighet att få pengar tillbaka genom Din Turs resegaranti.

1. Om bussen ankommer till resans slutmål mer än 20 minuter för sent.
2. Ersättningsnivån ligger mellan 50-300 kronor beroende på hur lång din försening blivit.
3. Din Tur ersätter inte förlorad arbetsinkomst eller andra kostnader som kan uppstå på grund av förseningen.
4. För mer information se dintur.se 

Källa: Din Tur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".