Polisbil.  Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Fel på nya polisbilar

116 polisbilar i Sverige misstänks ha ett allvarligt mjukvarufel och nu uppmanas polisen att inte använda bilarna. Fyra av polisbilarna finns i Västernorrland. 

I en intern skrivelsen från Polismyndighetens serviceenhet uppmanas polisregionerna att inte använda bilarna tills felet är åtgärdat. Det gäller Volvobilar av årsmodellen 2016, både utryckningsfordon som civila tjänstebilar.

I Västernorrland har man fattat beslut om att ta fyra bilar ur tjänst. Bilarna misstänks ha ett mjukvarufel som göra att motorn tillfälligt stängas av under färd. Det finns inga rapporterade olyckor med någon av bilarna. Enligt Börje Öhman, informationsansvarig vid polisen, påverkar inte detta verksamheten, utan man har andra bilar att använda.

Volvo Car Sverige säger till TT att de inte vet hur många andra kunder som har drabbats av mjukvarufelet.

– Polisen är en viktig kund till oss och de har vi haft direktkontakt med. Polisen har egna verkstäder och kan själva ladda ner mjukvaran. Det är inte fallet med vanliga privatkunder. Alla andra berörda kunder kommer att få ett brev där de ombeds att kontakta en Volvoverkstad för att få den nya mjukvaran uppladdad i sina bilar, säger Stefan Elfström, presstalesperson för Volvo till TT.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".