Elhybridbussarna står på rad i väntan på besked från Volvo. Foto: Agneta Jacobsson/SR
1 av 3
Elhybridbussarna står på rad i väntan på besked från Volvo. Foto: Agneta Jacobsson
Lång väntan på bussen vid Navet i centrala Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
3 av 3
Lång väntan på bussen vid Navet i centrala Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Oklar orsak bakom bussproblemen

1:05 min

Problemen med inställda bussar i Sundsvall fortsätter. Volvos tekniker har felsökt bussarna under dagen, men det är fortfarande oklart vad problemen beror på och när bussarna kan tas i trafik.

Ingen buss kommer att tas i trafik innan felet har lokaliserats. Sju nya bussar är inlånade och på väg upp till Sundsvall från Uppsala. Enligt Camilla Nordlund, trafikchef på Nobina, hoppas man få tag på ytterligare sju bussar som kan komma upp innan kvällen. Trafiken kommer dock att vara fortsatt decimerad även under morgondagen.

– Vi försöker lösa trafiksituationen så gott vi kan. Vi försöker med hjälp av andra bussbolag få fram fler bussar och vi får också hit tretton bussar från Nobina, säger Nobinas trafikchef Camilla Nordlund.

När blir det ordning i trafiken?

– Det beror på vad vi får för besked från Volvo i eftermiddag, konstaterar Camilla Nordlund.

Får vi ett OK från Volvo att vi kan ta ut hybridbussarna i trafik - så sätter vi igång trafiken. Tills dess försöker vi lösa det med andra bussar.

Tidigare idag gick Volvo ut med att felet kan bero på sot i motorfiltret, men efter att ha pratat med chaufförerna om deras upplevelser har man nu uteslutit att felet grundar sig i detta.

Felet uppmärksammades av förare i samband med en mindre sammanstötning mellan två bussar och där man upptäckte instabilitet i varvantalet – med risk för att motorn plötsligt kan skena utom kontroll för föraren.

Resegarantin: Så får du pengarna tillbaka

Om du har drabbats av försening på grund av busskaoset så har du möjlighet att få pengar tillbaka genom Din Turs resegaranti.

1. Om bussen ankommer till resans slutmål mer än 20 minuter för sent.
2. Ersättningsnivån ligger mellan 50-300 kronor beroende på hur lång din försening blivit.
3. Din Tur ersätter inte förlorad arbetsinkomst eller andra kostnader som kan uppstå på grund av förseningen.
4. För mer information se dintur.se 

Källa: Din Tur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista