47 elhybridbussarna är tagna ur trafik. Foto: Agneta Jacobsson/SR
47 elhybridbussarna är tagna ur trafik. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Busskaoset över men felet ännu inte hittat

Nobina: Vi har inte fått en 100-procentigt svar
1:16 min

23 av de 47 hybridbussar som igår togs ur trafik på grund av en misstanke om ett mjukvaruproblem är åter i drift. Men man har fortfarande inte hittat grundfelet.

Det var i tisdags som två bussar kolliderade i Sundsvall efter att motorn rusat i en av bussarna så att den inte gick att få stopp på. Incidenten inträffade vid låg hastighet och ingen person skadades. Dock befarade Nobina och Volvo bussar, där hybridbussarna kommer ifrån, att det kunde röra sig om ett mjukvaruproblem. Och på torsdagen togs alltså de 47 bussarna ur trafik vilket skapade stora busstrafikproblem under hela dagen.

Under gårdagen arbetade Volvo bussars tekniker tillsammans med Nobinas tekniker för att försöka hitta roten till problemet. Och vid 17-tiden igår meddelade man att 23 av bussarna var säkra att tas i drift igen på fredagen. Men grundfelet till att motorn rusade, vilket orsakade incidenten i tisdags, har man ännu inte hittat.

– Det här är en tillfällig lösning. Men Volvos tekniker och våra tekniker har gått igenom bussarna och garanterar att de är säkra, säger Camilla Nordlund, trafikchef på Nobina.

Det man har gjort på de 23 bussarna är att man har rensat motorfiltret från sot, vilket man tror varit en bidragande orsak till problemet. Resterande hybridbussar ska under dagen få samma behandling innan de kan tas i trafik igen. Och motorfiltren på samtliga hybridbussar kommer att nu och framöver kontrolleras noggrant av Nobinas tekniker varje dag och rensas vid behov. 

Det är totalt fyra bussar där chauffören har upplevde att motorn har rusat. Och dessa fyra bussarna fortsätter Volvo bussars tekniker att undersöka för att försöka hitta orsaken till problemet. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".