Gutu från Etiopien och Osman från Syrien bor på Sunnebo i Nora, Krmafors kommun. Asylboendet Sunnebo i Nora. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
1 av 4
Gutu från Etipien och Osman från Syrien. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Maria Thunberg i samtal med flyktingen Samir. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
2 av 4
Asylsamordaren Maria Thunberg i samtal med flyktingen Samir. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Shukrullah Marjan från Afghanistan i samtal med föreståndaren Niklas Nordwall. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
3 av 4
Shukrullah Marjan från Afghanistan och föreståndaren Niklas Nordwall. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Asylboendet Sunnebo i Nora. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
4 av 4
Asylboendet Sunnebo i Nora. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Kommunikation avgörande för att förebygga osämja på asylboenden

10 min

Knappt en procent av polisen Västernorrlands händelserapporter rör asylsökande. De gånger bråk ändå uppstår på boendena beror det ofta på sysslolöshet, ovisshet och trångboddhet.

Igår berättade vi att av Polisen Västernorrland totalt 13 353 händelserapporter från 21 oktober fram till årsskiftet var det 121 som rörde asylsökande. Att antalet polisingripanden som rör asylsökande utgör knappt en procent av det totala antalet polisingripanden är en siffra som även gäller för riket i stort, vilket DN berättade om tidigare i februari.

Vi har träffat flyktingar, poliser, en asylsamordnare och en föreståndare på flyktingboende för att prata om de gånger våld ändå har förekommit och framför allt om hur man förebygger bråk.

På asylboendet Sunnebo i Nora bor 148 personer från flera olika länder. Här har man skapat ett särskilt råd för att överbrygga eventuella meningsskiljaktigheter. I rådet företräds olika nationaliteter av olika representanter.

Kommunikation är avgörande, menar föreståndaren Niklas Nordwall.

– Det kan till exempel handla om hur schemat ska se vara på gymmet. Istället för att jag ska sitta och göra det och de tycker att det blir orättvist, så låter jag det här rådet göra det utifrån varje grupps behov, så att det blir lika liksom. Rättvisepatoset är viktigt, tror jag, på de här anläggningarna, säger Niklas Nordwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista