Red Mecca med Jan Strandqvist och Frida Madeleine live i studion. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
1 av 3
Red Mecca live i studion. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Närbild på Jan Strandqvist i svart hatt och grått skägg. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 3
Jan Strandqvist i Red Mecca. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Albumaktuella Red Mecca gillar det mörka, trots en ljus tillvaro

Jan Strandqvist: Det är lätt att se ljuset i mörkret, men svårare att se mörkret i ljuset
3:40 min

De har fått fin kritik för sin svävande elektroniska musik. Duon Red Mecca från Sundsvall föredrar mörkret framför ljuset i musiken, men nya plattan är mindre svart än tidigare.

Frida Madeleine och Jan Strandqvist utgör duon Red Mecca, som precis har släppt sitt andra fullängdsalbum. De gör mörk, elektronisk musik som flätar samman vemodiga synthslingor och dova släpande beats. Den nya skivan är aningen ljusare i tonen, men de menar båda att mörkret är mer inspirerande för skapandet, även om de personligen mår bra idag.

– Musikskapandet är lite som terapi. Jag kan sätta mig och skriva en text och känna någonting för låten. Sen, när jag har skrivit klart den, så förstår jag vad den handlar om och vad jag vill berätta, menar Frida Madeleine.

Jan Strandqvist håller med sin bandkollega och berättar att han har otroligt många låtar skrivna, som bara stannar i hans dator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".