Erik Lövgren, Eva Andersson och Lars-Gunnar Hultin.
Nu bryts majoritetssamarbetet i landstinget. Erik Lövgren (S), Eva Andersson (MP) och Lars-Gunnar Hultin (V) presenterar sin budgetöverenskommelse. Foto: Ulla Öhman/SR

(S) i landstinget bryter samarbetet med (V)

4:06 min

Socialdemokraterna i landstinget bryter samarbetet med Vänsterpartiet, det beslutade distriktsstyrelsen igår kväll.

Skälen som anges är att förtroendet för Vänsterpartiet körts i botten och att Vänsterpartiet obstruerat kring beslutsunderlaget för de kostnadsminskningar som måste till i landstinget. Och det är slitningar inom Vänsterparitet som ställer till det, menar landstingsrådet Erik Lövgren (S)

Det är svårt att jobba effektivt med kostnadsminskningarna när inte Vänsterpartiet litar på sina egna ledamöter i Hälso- och sjukvårdsnämnden, säger han.

Vänsterpartiets Lars-Gunnar Hultin säger att man inte vill ställa sig bakom snabba och ogenomtänkta förslag, och medger att man inte litar helt på Hälso- och sjukvårdsnämndens arbete. Vi märker att vissa klinikchefer inte säger hela sanningen där utan mörkar och bara säger det som passar, säger Hultin.

Men det framstår också en tydlig spricka inom partiet. Vänsterpartiet har två ledamöter i Hälso- och sjukvårdsnämnden; Kenneth Challis och Annicka Burman, båda Medelpadspolitiker.

Även Miljöpartiet som ingår i majoritetssamarbetet har skickat ett pressmeddelande, där de tycker att det är olyckligt att socialdemokraterna bryter med Vänsterpartiet innan alla tre parter hunnit ha fler samtal. De kräver dessutom en fullständig redovisning av chefsavtalen, där det i veckan avslöjats avtal som kostar Landstinget miljoner.

Socialdemokraterna skriver i sitt pressmeddelande att de nu ska jobba med att ombilda majoriteten i landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista