Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Ingen jämställdhetsplan på asylboenden

Publicerat måndag 22 februari 2016 kl 05.57
Migrationsverket: Vi jobbar inte med jämställdhet
(1:42 min)
Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland
Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland. Foto:P4 Jämtland

Migrationsverket har ingen plan för jämställdhet på asylboenden, och informerar inte om kvinnors rättigheter i Sverige. På ett asylboende i Jämtland finns Roya och Saba som berättar att de blir kontrollerade av en grupp män på boendet.

Roya och Saba kommer från Iran men flydde till Sverige efter att ha konverterat från islam till kristendom. De berättar för P4 att de utsätts för hot och trakasserier av en grupp män på deras asylboende i Jämtland.

Bland annat försöker de styra hur kvinnorna ska klä sig.

– De kommer fram och säger att vi ska täcka håret, att vi ska ha slöja eller en hatt på oss, berättar Saba.

Kvinnorna har vägrat acceptera detta.

– Vi säger att det här är Europa. Ni kan inte säga åt oss att bära slöja. Vi gör som vi vill.

Förra året sökte 162 877 personer asyl i Sverige enligt Migrationsverket, och av dem var drygt 70 procent män, så på en del asylboenden är majoriteten män.

Enligt polisens siffror som presenterades förra veckan är mindre än en procent av deras ärenden kopplade till asylsökande. Av totalt 1040 polisärenden i de fyra nordligaste länen sedan i oktober rör 35 ärenden olaga hot. Det finns inga ärenden kopplade till trakasserier.

Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, menar att kvinnor är extra utsatta på asylboenden. Han säger också att han framfört till myndigheten att man måste få igång aktiviteter på boendena.

– Vi har påtalat det här tidigare. Kvinnor måste fångas upp på ett bättre sätt och få ett forum där de kan få ta del av sina rättigheter, att män och kvinnor är lika mycket värda.

Migrationsverket jobbar inte med jämställdhet ute på asylboenden.
– Vi jobbar inte strukturellt med jämställdhet. När en person söker asyl får de en grundläggande information om vad man har för rätt som asylsökande. Men något strukturellt jämställdhetsarbete ute på boenden har vi inte, säger Guna Graufelds, kommunikatör på Migrationsverket.

Ger ni kvinnor information om vilka rättigheter de har i Sverige?

– Vi har en grundläggande information om vad man har för rättigheter. Men vi har inga utbildningar kring svensk lagstiftning. Det är mer att man kan få det på boenden genom att ställa frågor till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".