Isak och Viktoria.
Isak och Viktoria på Höglandsskolan i Örnsköldsvik äger varsin moppebil. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Försäljningsboom för moppebilar i Örnsköldsvik

3:54 min

Försäljningen av mopedbilar har ökat nästan explosionsartat. Bara i Örnsköldsvik har en bilhandlare sålt 40 moppebilar på kort tid.Det är 15-åringar med sina föräldrar som kommer in och köper bilarna som kostar drygt 100 000 kronor. Vi träffade två av de nyblivna moppebilägarna idag: Isak och Viktoria på Höglandsskolan i Örnsköldsvik. Båda är 15 år gamla.

– Det handlar om frihet, säger Viktoria. Att kunna ta sig överallt om man vill även vintertid.

Hur har ni som 15-åringar råd med att köpa en moppebil för över 100 000 kronor?

– Jag har jobbat på lov och sånt och fått hjälp av mamma och pappa, säger Isak.

Urban Edlund som är bilhandlare i Örnsköldsvik pratar om en boom gällande försäljningen av moppebilar.

– Vi har sålt ett fyrtiotal bilar sedan i höstas, säger Edlund. Folk vill köpa sig fritid och det är föräldrarna som hjälper till med det ekonomiska.

Moppebilarna får max gå 45 kilometer i timmen. 15-åringarna behöver ta ett moppekort på bilskolan för att kunna ge sig ut i trafiken.

– Utbildningen är lite för enkel, säger Isak, 15 år. Det här är ju som att köra en vanlig bil i trafiken. Jag skulle gärna se att man tar in en moppebil i undervisningen så man får testa.

Urban Edlund, bilhandlare, håller med.

– Teoriundervisningen håller mycket hög kvalitet. Det mesta av körningen sker med en tvåhjulig moped och det blir ju något annat. Så mitt råd är att den ena föräldern ska åka med i början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista