Kenneth Challis Foto: Sara Johansson/SR
Kenneth Challis Foto: Sara Johansson/SR

Vänsterpartister lämnar landstingsgruppen

Kenneth Challis: Jag kommer att rösta med Socialdemokraterna
3:28 min

Vänsterpartisterna Annicka Burman, Kenneth Challis och Birgitta Liivlaid lämnar vänsterpartiets landstingsgrupp. De kommer nu att rösta för Socialdemokraterna linje.

Det var under måndagseftermiddagen som ett inlägg började cirkulera på twitter om att Vänsterpartisterna Annicka Burman, Kenneth Challis och Birgitta Liivlaid lämnar vänsterpartiets landstingsgrupp.

"Idag har jag och mina kamrater, Kenneth Challis och Birgitta Liivlaid, beslutat oss för att lämna vänsterpartiets landstingsgrupp. S, V och MP har haft ett samarbete i LVN. I lördags beslöt S att bryta samarbetet med V. S upplever V som en stoppkloss i det strategiska arbetet i landstinget och att förtroende saknas.
Vi som nu lämnat V-gruppen i landstinget delar i mycket den beskrivningen. LVN befinner sig i en mycket allvarlig situation och skarpa och tuffa beslut måste tas för att på sikt få en ekonomi i balans. Två av vänsterns ledamöter som sitter i majoritetsgruppen har inte visat att dom är intresserade av att föra processen framåt utan men verkat för ett låst läge.
Utifrån det och utifrån en ambition att vända det dåliga läget i LVN tror vi att vi kan göra mer nytta utanför vår partigrupp än att stanna kvar. De politiska uppdrag som vi har i landstinget där vi blivit valda av landstingsfullmäktige kommer vi att behålla."

Saken är nu bekräftad och de tre vänsterpartisterna kommer nu att bli politiska vildar, där Challis och Burman är ordinarie ledamöter i fullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden, medan Liivlaid sitter som ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det är tydligt en spricka mellan Medelpad och Ångermanland i partiet, då Kenneth Challis, Annicka Burman och Birgitta Liivlaid är vänsterpartiets representanter från Medelpad i landstinget. Att de nu hoppar av är för att de anser att det måste bli ett slut på alla utredningar och dags för ett beslut.

– Vi har utrett i 1,5 år och inte kommit fram till något beslut. Vi kan inte vänta hur länge som helst, säger Kenneth Challis (V).

För att kunna spara de 160 miljoner kronor som landstinget tagit beslut om, menar Kenneth Challis, så måste något göras.

– Det här utredandet bli som en förhalning, säger han.

Nu kommer Kenneth Challis i stället att rösta med Socialdemokraterna.

– Jag är ganska överens med Socialdemokraterna om om den linje som de har i Hälso- och sjukvårdsnämnden och i landstingsstyrelsen, säger han.

Vad detta kommer att innebära konkret för sjukhusen i Ångermanland kan Kenneth Challis inte svara på. Han menar dock att det inte handlar om något nedläggning.

– Om landstinget ska kunna spara 160 miljoner kronor så måste man omstrukturera verksamheten så att den blir med kostnadseffektiv, säger han.

Det handlar då om att göra om Sollefteå sjukhus till ett närsjukhus, vilket skulle innebära att sjukhuset tappar BB och en akutmottagning som är öppen dygnet runt.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".