En elev och en surfplatta
Skolelever i Sundsvall kan nu koppla upp mot ett nätverk i skolan för att kunna använda privat utrustning i skolan. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Globalt nätverk till Sundsvalls skolor

2:52 min

Nätverket Eduroam ska ge fri uppkoppling till elever och lärare i Sundsvalls kommun. Fritt Wifi främjar likvärdigheten i skolan när elever kan ta med egen utrustning, enligt kommunen.

Sundsvalls kommun satsar på ett stort globalt nätverk så elever och lärare i alla kommunens skolor ska ha tillgång till fri internetuppkoppling i skollokalerna.

Nätverket Eduroam används på flera lärosäten i Sverige och utomlands, på tågstationer och snabbmatskedjor bland annat. Men Sundsvalls kommun är först i landet med att lansera det i så stor skala som i alla skolor i en kommun, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

– Eduroam ger elever och lärare tillgång till internet i kommunens alla skollokaler på ett smidigt sätt. Jag har träffat många elever och lärare som längtat efter denna typ av nät och nu blir det verklighet, säger Joel Tostar, IT-chef på Sundsvalls kommun.

För skolan har det här varit mycket en likvärdighetsfråga, att kunna erbjuda det är till alla. Att man inte behöver vara beroende av sina egna internetabonnemang och hur mycket föräldrarna kan eller är villiga att betala.

Nätverket kräver att man har en användare med inloggning för säkerhet och spårbarhet, men gör att elever kan ta med egen utrustning att använda i verksamheten i skolan. 

– Vi vet att ca 80 procent av våra elever har tillgång till en surfplatta och nästan alla har en smartphone. Det nya nätverket ger en likvärdighet då eleverna om de vill kan ta med sig egna enheter, ansluta dem till Wifi och använda dem som viktiga redskap i den pedagogiska verksamheten, säger Lennart Henriksson, IT-samordnare Sundsvalls kommun, Barn och utbildning.

De 20 procenten som inte har då, finns inte risken att man ökar någon form av utanförskap?

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Klart man skulle kunna tänka så, men tanken är egentligen tvärt om, att man inte ska vara beroende av vad man får från sina föräldrar, utan skolan erbjuder det här fritt, säger Joel Tostar, IT-chef.

Idag lanseras nätverket i ett första steg i samband med en stor lärarkonferens på Södra Berget. I morgon kväll aktiveras sedan nätverket i alla skolor i kommunen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista