Varg på bergshälle. Foto: Jonas Ekströmer/ Scanpix
Vargen på bilden har inget att göra med den skjutna vargen.

Varg skjuten i renbetesområde

1:28 min

Ett vargpar avlivades för en månad sedan och nu har ännu en varghane skjutits i området efter beslut om skyddsjakt. 

Skyddsjakten på vargen beslutades av Västernorrlands och Jämtlands länsstyrelser. Vargen är en av de vargar som enligt länsstyrelsen skapat problem för sambyarna Jijnjevaerie och Ohredake. De har sina renar på vinterbete i området kring Graninge, på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland, där vargarna har skapat problem. 

– Vi fick ett snabbsvar att det var en skandinavisk varg sen på fredag kväll. Då togs det ett snabbt beslut om att det var okej att skyddsjaga på den individen. Jakten kunde då verkställas på söndagen, säger Lars Wiklund, Vilthandläggare på länsstyrelsen. 

För ungefär en månad sedan sköts ett vargpar i området.  Även en genetiskt viktig varg, Tivedenvargen har lokaliserats i området.

– Vi vet inte i dagsläget var den genetiskt viktiga vargen är. För en vecka sedan sågs den söder om Bräcke. Den har varit inne i området men exakt om det är den här som nu togs bort som skapat problem det är svårt att svara på, säger Lars Wiklund.

Om den genetiskt viktiga vargen skapar problem i området blir det en fråga för Naturvårdsverket vad som ska hända med den vargen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista