Eleonor Larsson från föreningen Frisk & Fri. Foto: Privat
Eleonor Larsson från föreningen Frisk & Fri. Foto: Privat

Öppen träff i Sundsvall för anhöriga till personer med ätstörningar

2:55 min

Familj och vänner till personer med ätstörningar känner sig ofta ensamma. Därför ordnar föreningen Frisk & Fri i Sundsvall en öppen träff för närstående.

Att känna sig oförstådd och utanför är ganska vanligt bland anhöriga och vänner till människor med olika former av ätstörningar. De erfarenheterna är viktiga att dela med sig av, menar Eleonor Larsson, som är engagerad i föreningen Frisk & Fri. De märker ofta att närstående vill ha stöd och kontakt med andra.

Det är väldigt viktigt att även anhöriga får träffa andra som är i en liknande situation och känna att de inte är ensamma.

Hon är själv frisk och fri från sin ätstörning och minns att hennes familj och vänner upplevde det som att folk runtomkring inte förstod dem. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera den drabbades beteende. När de konfronterade henne med sina farhågor blev hon själv arg och irriterad, vilket är ganska vanligt.

– Det är en del av ätstörningen och inget man som anhörig ska ta personligt, menar Eleonor Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista