Äldre boende chefer.
Tre äldrevårdschefer som varit med och tagit fram en risk och konsekvensanalys gällande förslaget att avveckla två äldreboenden i Örnsköldsvik. Mia Lundberg, Anna-Reynberg-Sjölund och Anna Söderström. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Ökad psykisk stress och oro över förslaget att lägga ned äldreboenden

Äldrechef: Beslutet kommer i maj.
3:54 min

Det finns en uppenbar risk att ett beslut om att avveckla Sidensjögården och Mogårn i Moliden innebär en ökad psykisk stress och oro för personalen. Ett sådant beslut kan också leda till kompetensbortfall och svårigheter att hitta vikarier.

Så kan en kort sammanfattning göras av den risk och konsekvensanalys som nu är genomförd efter tjänstemannaförslaget om att avveckla två boenden i Örnsköldsviks inland.

Anna Reynberg Sjölund är avdelningschef för särskilt boende.

– Det finns en oro och en ovisshet. Personalen undrar om och när det kommer ett beslut, vad händer, får jag jobb o.s.v. En del upplever det här som stressigt och man är oroliga för hur vi ska hitta vikarier under avvecklingsperioden.

Tjänstemannaförslaget kom i januari, nu har anställda vid Mogårn och Sidensjögården fått svara på frågor om hur en avveckling skulle påverka ens egen situation.

– Många är förberedda på det här eftersom Mogårn varit på tapeten flera gånger tidigare, säger Anna Söderström, enhetschef vid boendet i Moliden där 50 personer jobbar.

–En del är oroliga för vad som ska hända, andra är positiva och ser det här som en chans att testa något nytt.

Kollega Mia Lundberg på Sidensjögården håller med.

– Det är med blandade känslor mina anställda har besvarat frågor kring detta, säger Mia Lundberg. Bor man i Sidensjö och inte har bil blir det besvärligt. Bor man inte i Sidensjö säger man spontant ja men då får jag ju jobb på något annat ställe i kommunen.

Ingen i den här chefstrion säger sig vara överraskad över utfallet i den här risk och konsekvensanalysen. Vad den oro som speglas i den gjorda analysen bland de anställda kommer att spela för roll inför beslutet vet ingen. 

Innan det kommer ett beslut i omsorgsnämnden ska det genomföras en en så kallad landsbygdssäkring.

– Därför kommer det inget beslut förrän i maj, avslutar Anna Reynberg-Sjölund, avdelningschef för särskilt boende.

Den främsta orsaken till det lagda tjänstemannaförslaget är att de två boendena i Örnsköldsviks inland inte klarar av dagens krav på boendestandard.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".