Bad och sol
Strand i Thailand Foto: Svt-bild

Många vill slippa svenskt på semestern

0:59 min

En ny undersökning från Novus visar att nästan hälften vill skippa allt svenskt när de är på semester. Men det finns en åldersgrupp som trivs med det svenska. 

 Undersökningen kommer från Novus. Den visar att hälften av svenskarna inte vill ha något svenskt på semestern, så som svensk mat eller att höra det svenska språket.

– Det är inte förvånande att svenskar inte söker det som man är van vid, utan att man söker en kontrast helt enkelt, säger Maria Lexhagen, turismforskare vid Mittuniversitetet. 

De som sticker ut i undersökningen är resenärer mellan 30 till 49 år. De är mer benägna att vilja ha svenskar kring sig på semestern.

– Man kan tänka sig att den här åldersgruppen har barn i olika åldrar. Och där man väger in vad har andra i resesällskapet för behov och önskningar. Barnen har kanske mer behov av mer bekvämlighet och tillrättaläggning, säger Maria Lexhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista