Erik Lövgren (S). Foto: Lotte Nord/SR
Erik Lövgren (S) under landstingets valvaka. Foto: Lotte Nord/SR

Landstingets underskott har krympt

1:07 min

Landstingets underskott har minskat med nästan 100 miljoner sedan sommaren 2015. 

I somras var summan minus 237 miljoner, nu ser det ut att sluta på minus 135 miljoner. 

– Det är möjligt på grund av extraordinära bidrag som har kommit. Det är positivt för vi har mindre pengar att återställa, säger Erik Lövgren (S), landstingsråd. 

Men Erik Lövgren säger att man inte kan använda den här minskningen för att påverka de beslutade kostnadsminskningarna i landstinget.

– När vi är färdig med 2018 hade vi 200 miljoner att återställa enligt den plan som finns. Om det går 100 miljoner bättre det här året så har vi fortfarande 100 miljoner kvar att återställa. Positivt, men vi är inte färdiga, säger Erik Lövgren. 

– När vi var med i vår gemensamma majoritet så fattade vi ett beslut om ekonomi balans över tid. Jag tycker att vi kan se positiva resultat. Det spelar roll för att vi ska skicka ut positiva signaler till länet, vi har så gott om negativa signaler, säger Vänsterpartisten Lars-Gunnar Hultin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista