Sollefteå sjukhus. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Sollefteå sjukhus. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Fd överläkare i Sollefteå om sjukhusets framtid: Allt eller inget

"Jag vet att fler läkare nu söker sig från Sollefteå sjukhus"
2:30 min

Lars Mikaelsson har ett förflutet som överläkare på medicin på Sollefteå sjukhus. Han anser att sjukhuset nu är på väg att förstöras på grund av personalflykt i väntan på politiskt besked om framtiden.

Tre sjukhus finns i Västernorrland. I Jämtland finns bara ett.

Frågan som stötts och blötts i vårt län är om det det finns pengar och befolkningsunderlag för tre sjukhus. Sedan 80-talet har det fjärde sjukhuset, i Härnösand, redan avvecklats.

Sollefteå sjukhus har pekats ut av vissa som möjligt att minska verksamheten vid. Senast i går i P4 av Kenneth Challis (V) som är ledamot i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd.

Challis anser att Sollefteå borde bli ett närsjukhus utan BB och akutmottagande dygnet runt.

Tidigare sades det i besparingsförslag att både Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus skulle kunna gå samma väg - att bli närsjukhus och tappa BB.

Men i höstas sa den socialdemokratiska distriktsstyrelsen i Västernorrland ifrån vad gäller Örnsköldsviks sjukhus. Och även Sundsvalls sjukhus ser ut att gå tämligen oskatt ut ur de väntande besparingarna.

Skatten har sedan årsskiftet höjts och det finns lite andrum i ekonomin. Underskottet i landstinget har dessutom krympt och är nu minus 135 miljoner kronor.

Men över Sollefteå sjukhus hänger fortfarande ett stort mörkt moln av ovisshet. Det får konsekvenser vad gäller att behålla den personal man har och även i förmågan att rekrytera ny.

En med god inblick är fd överläkaren på medicin i Sollefteå, Lars Mikaelsson som efter pensioneringen bor kvar i kommunen.

En handfull läkare söker sig nu från Sollefteå. Jag tror det är omöjligt att driva verksamheten om man lägger ner akutmottagandet. Jag tror att det kan bli samma utveckling för Sollefteå som det blev för Härnösand. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".