Hemlösa och sover på resecentrum.
Hemlösa och sover på resecentrum i Örnsköldsvik. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio.

Vräkt familj tvungna att sova på resecentrum

"Man känner sig helt oönskad av kommunen"
8:36 min

I tio dygn har en familj i Örnsköldsvik sovit på resecentrum. De har blivit vräkta och har problem att hitta ny bostad. Trots kommunens ambition om inte ha ofrivilligt hemlösa, får familjen ingen hjälp med bostad.

Maria är nitton år, studerar på gymnasieskolan i Örnsköldsvik. När P4 Västernorrland träffar henne har hon bott på resecentrum i tio dygn tillsammans med sin mamma och moster. Familjen har blivit vräkta och har nu ingen bostad.

– Det är inte tryggt alls. Jag är rädd att våra grejer ska försvinna, att någon ska ta djuren, eller att någonting ska hända när jag sover på nätterna, säger Maria när P4 Västernorrland träffar familjen.

– Jag har inte duschat på en vecka. Det känns inte fräsch att gå runt med skitigt hår, säger hon.

De har med sig sina tillhörigheter i sopsäckar, kassar och väskor. De har husdjuren i burar under en bänk - sex katter, två kaniner och en hund.

– Rumänerna ger oss frukt och mackor. Vi kan inte värma mat, så vi äter kalla köttbullar och kall korv, säger Marias moster.

– Vi har också med oss en kaffebryggare, så vi kan värma kaffe. Det är den enda varma vi får i oss, säger Maria.

I höstas flyttade familjen från Stockholm till Örnsköldsvik, för dotterns skull. Hon hade hamnat i fel umgänge och befann sig i kriminalitetens brutala värld där vänner gick bort.

– Fyra vänner har dött på grund av droger. Det är väldigt många på två år, säger hon.

Förhoppningen var att hon skulle komma till en lugn och trygg miljö. Hon vill gå klart skolan, komma bort från kriminaliteten och må bättre, säger hon.

Maria har också psykiska problem, vilket bland annat gör att hon har svårt att kontrollera sina känslor. Läkare tror att hon har Borderline, säger familjen. Hon väntar på utredning för diagnos. Hon kan till exempel få stora utbrott och rikta aggressioner mot sin omgivning.

– Nu är det svårare för jag kan inte ta min medicin, säger Maria.

Varför kan du inte det?

– Då sover jag bort hela dagen och det känns som folk stirrar ut mig, säger hon.

Hennes utåtagerande drabbade hyresvärdens dotter, vilket låg till grund för vräkningen. Hon har också blivit avstängd från skolan i sex veckor efter ett utbrott mot rektorn.

Marias mamma, Eva, är försörjningsskyldig för sin dotter. Hon har varit timvikarie på ett boende i stan, men lönen har inte räckt till. Hon upplevde att tillvaron var på väg att förvandlas till ett helvete, och vräkningen blev en kalldusch. Just nu är hon deprimerad.

– Jag har många gånger tänkt på att ta livet av mig. Senast igår, då kom polisen. Man känner sig som en apa i bur, säger Eva när P4 pratar med henne.

– Jag har aldrig varit hemlös förut. Det är inte roligt.

Eva lyckades få ett vikariat på en förskola till och med sommaren. När hon skulle börja för tre veckor sedan, hade hon precis blivit hemlös, med ett psyke som hela tiden blivit sämre. En omöjlighet för henne att ta jobbet medan hon skulle lösa situationen, säger hon. Hon är dessutom försörjningsskyldig för sin dotter som är gymnasieelev.

Eva har också skulder hos kronofogden, vilket försvårar hennes möjlighet att skriva ett hyreskontrakt. Till exempel skriver det kommunala bostadsbolaget Övikshem i ett mail till Eva, att hon måste be kommunen ta ett lägenhetsavtal åt henne.

Socialtjänsten har utrett Evas behov av hjälp till bostad. De utgår från lagen och rättspraxis i sin bedömning och kan inte räkna Eva till en särskilt socialt utsatt grupp som behöver hjälp av skaffa bostad, enligt kommunen som säger nej i sitt beslut.

Du själv har ett eget ansvar - kunde du inte planera bättre?

– Jag har försökt planera, men det har inte gått att förutse vad som hänt, säger Eva.

Man känner sig helt oönskad i den här kommunen efter att ha blivit behandlad så här.

Politiken i Örnsköldsvik har tidigare uttryckt att de inte ska ha ofrivilligt bostadslösa. Eva B Selling (S), ordförande i humanistiska nämnden, känner inte till det enskilda fallet och har svårt att ge någon kommentar. Hon lovar att ge svar under dagen.

Under måndagen fick familjen tillfälligt tak över huvudet hos ett par i kommunen som själva varit hemlösa, och som sett familjens situation på resecentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".