En taxiskylt.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Patient skickades i taxi från Sundsvall till Sollefteå – kan ha fått hjärnskador

Catrin Eliasson: Personalen trodde att hon var dement
1:25 min

Med ett blödande magsår och efter att ha kräkts blod skickades 72-åriga Inger med en taxi från Sundsvalls sjukhus till Sollefteå i januari i år.

Ingers dotter Catrin Eliasson har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Efter att ha varit på Sundsvalls sjukhus i flera timmar lämnade dottern Catrin Eliasson sin mamma på sjukhuset och åkte hem med tanken att mamman var i trygga händer, men strax efter skickades hon alltså med en taxi till Sollefteå.

– När jag lämnar min mamma där vid fem-tiden på eftermiddagen så var hon klar i huvudet, men när hon kom fram till Sollefteå så tror personalen att de har tagit emot en dement dam, hon var väldigt förvirrad, säger Catrin Eliasson.

Catrin Eliasson är övertygad om att taxiresan bidragit till syrebrist och att vissa delar av hjärnan blivit skadade.

Hon var i uselt skick när jag sedan besökte henne. Hon var helt förvirrad. När jag beskrev att min mamma inte var dement så gjorde man en skallröntgen och såg att det fanns partier i hjärnan som var skadade, att hon hade fått en syrebrist.

Anledningen till att Sundsvalls sjukhus skickade Inger till Sollefteå ska ha varit platsbrist.

– Tyckte man verkligen att man borde skicka den här personen i en taxi? Då hade man inte kollat upp henne ordentligt medicinskt, säger Catrin Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".