Resecentrum
Foto: Lennart Sundwall/SR

Hemlösa trakasserades på resecentrum

0:56 min

Den hemlösa familjen som bott på resecentrum i Örnsköldsvik har upplevt trakasserier på stationen. Ungdomar har kommit in och hånat dem, säger de.

– Gamla vänner har kommit hit och provocerat mig. De tycker det är skitkul, säger Maria, som är nitton år och läser på gymnasiet i Örnsköldsvik.

Familjen bodde på resecentrum i tio dygn. De har ingenstans att ta vägen och är hemlösa för första gången. Under tiden på resecentrum har de flera gånger upplevt trakasserier av ungdomar, säger familjen

P4 Västernorrland var på resecentrum i söndagsnatt. En bil sladdade förbi fönstret flera gånger om, stannade upp och varvade. Maria kunde se att de i bilen pekade finger mot familjen. Ungdomarna har också kommit in och hånat familjen, säger hon.

– De håller på och säger ”åh, måste ni tvätta er i handfatet nu. Jävla uteliggare, ni sitter säkert och tigger med alla tiggare”. Så hotar de mig också, säger Maria.

Maria har även hamnat i slagsmål på resecentrum, som vi tidigare berättat i vår radio i morse. Hon har problem att styra sina känslor och har tidigare hamnat i bråk. Hon är just nu avstängd från skolan på grund av det.

Idag har familjen tillfälligt tak över huvudet hos ett par som sett deras situation och erbjudit sovplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista