En patient ligger i en säng i en korridor. Foto:  Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT

Chefsläkaren lovar granskning av 72-åriga Ingers taxifärd

2:15 min

Transporten ska anpassas efter patientens behov vid resor mellan sjukhusen, säger Västernorrlands chefsläkare Per Skude. Fallet med 72-åriga Inger som tros ha fått hjärnskador efter en taxiresa ska nu granskas.

Inger hade blödande magsår och kräktes blod när hon kom in på sjukhuset i Sundsvall i januari i år. Men på grund av platsbrist skickades hon till Sollefteå, i taxi.

När hon kom fram till Sollefteå uppfattades hon som dement av personalen och en skallröntgen visade senare hjärnskador, orsakat av syrebrist. Ingers dotter Catrin Eliasson som är övertygad om att skadorna orsakats av taxiresan har anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård- och omsorg.

– Sådär ska det ju inte gå till. Nu är ju det här fallet under utredning och jag har inte kunskaper om detaljerna. Men man ska anpassa transporten efter det medicinska behov patienten har, säger Per Skude, chefsläkare vid Landstinget Västernorrland.

Så betyder det att man har gjort fel?

– Nej det kan man inte säga, det kan ju ha tillstött problem under transporten. Men det är viktigt att man uppmärksammar det här, för vi har faktiskt haft en diskussion om hur det är med transporterna när man skjutsar patienter mellan sjukhusen, så det är bra att det kommer fram, säger Per Skude.

Men hade det varit rimligare i det här fallet med ambulans, där det också finns sjuksköterska?

– Jag återkommer till det. Det som ska granskas här är ju om man följt riktlinjerna för att transporterna ska följa patientens aktuella behov. Om man har gjort fel så ska vi såklart skruva på rutinerna så det inte upprepas, säger Per Skude.

Handlade det om platsbrist i det här fallet?

– Ja, tydligen var det så att man ville fördela mellan de olika sjukhusen så att beläggningen skulle vara rimligt likadan mellan sjukhusen, säger Per Skude.

Med länskliniker som vi ju har i Västernorrland på dom tre sjukhusen, får man som patient då räkna med taxitransporter till något av sjukhusen?

– Det beror litegrann på. Jag tycker man ska se det här med länskliniker ur en positiv synvinkel, att man kan bereda patienterna vård på ett bättre sätt än på en överbelagd avdelning, säger Per Skude.

Vad kommer att hända nu?

– Vi ska titta på det här naturligtvis. Se om, och i så fall var, det gick fel och vad vi ska göra för att förhindra att det upprepas, säger Per Skude.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista