Helikopter
1 av 2
Nytt sätt att säkra elförbindelserna efter de stora regionledningarna. Foto: Lennart Sundwall/SR.
Helikopter inuti
2 av 2
Massor med teknik gör att helikoptern passar utmärkt för att toppa skog i svår terräng. Foto: Lennart Sundwall/SR

Laserteknik och helikopter ska säkra elleveranserna

3:41 min

Elbolaget Eon tar till den allra senaste tekniken för att säkra elnätet i mellannorrland. Alla träd som finns efter de stora regionledningarna datasäkras med hjälp av laser.  En helikopter som har ett sågaggregat monterat, toppar sedan träden med hjälp av insamlad data.Det är första gången elbolaget Eon provar den här tekniken i norrland. Bolaget har ungefär 200 mil regionledningar i mellanorrland. Från Hälsingland till Dorotea.

Idag var helikoptern med besättning i Bjärtrå. Brant och otillgänglig terräng.

– Här passar den här tekniken väldigt bra, säger Jonas Nilsson, affärsutvecklare hos Eon. Här kan det vara svårt för skogsmaskinerna att komma till.

Lars Höglund, regionchef hos Eon, berättar att just den här regionledningen ser till att säkra elen för 7.000 hushåll i Höga kusten. Ett träd som faller över ledningen just här får alltså svåra konsekvenser.

För att tekniken ska fungera inventerar man träden och själva ledningsgatan med hjälp av laser. All info läggs in och på en GPS skärm får besättningen all data om träden. Placering, längd o.s.v.

–Vi har provat tekniken i södra Sverige med ett gott resultat, säger Jonas Nilsson hos Eon.

De stora fördelarna jämfört med att anlita skogsmaskiner?

–I brant terräng är det svårt för en vanlig skogsmaskin att komma åt vissa träd, säger Lars Höglund. Det blir ibland markskador vilket vi undviker med en helikopter och för markägaren är det bra om träden kan stå på rot så länge som möjligt. Nu toppar vi i snitt en två-tre meter och efter en toppning kan träden växa ut igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista