Eva Bergström Selling (S), ordförande i humanistiska nämnden.
Eva Bergström Selling (S), ordförande i humanistiska nämnden. Foto: Viktor Åsberg/SR

Kommunen: Vi måste ställa krav på ansvarstagande

3:25 min

Vi måste ställa krav på ansvarstagande. Det säger Eva Bergström Selling (S) om den hemlösa familjen som bott på resecentrum i tio dygn, utan att få den hjälp de sökt.

– Vi bedömer varje individs hela situation. Varje person har en egen skyldighet att ordna sin livssituation. Utifrån det gör vi bedömningen, säger Eva Bergström Selling, ordförande i humanistiska nämnden i Örnsköldsvik.

Politiken i Örnsköldsvik har en tidigare uttalad nollvision när det gäller ofrivillig bostadslöshet. I tio dygn bodde en familj – en 19-årig dotter med sin mamma och moster – på resecentrum. De sökte hjälp med bostad hos socialtjänsten men fick nej.

– Jag kan inte kommentera det här specifika ärendet. Såklart är det inte lätt att leva utan egen bostad, man kan behöva mycket annat stöd för att klara av ett eget boende.

– Har man olika problem så måste man få stöd och hjälp för att klara den situationen.

Kan inte det viktigaste steget mot det vara en rimlig bostad?

– Det är ingen självklarhet. Socialtjänsten är ingen bostadsförmedling dit man kan komma och kräva att få ett boende. Då får man göra en samfälld bedömning och fundera hur man kan hjälpa människorna. Man måste ställa krav på ansvarstagande hos individen, speciellt om man är förälder, säger Bergström Selling.

Socialtjänsten har bedömt familjens situation utifrån den lag och praxis som gäller. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som nyligen gett kommunen rätt. Domen har nu överklagats vidare till kammarrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista