Olof Palmes mordplats på måndagen, 25 år efter mordet. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Olof Palmes mordplats på måndagen, 25 år efter mordet. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Så minns vi Palmemordet

Dagen då Sverige och världen vaknade till nyheten om att statsministern Olof Palme skjutits på öppen gata är ett starkt minne hos många. 

Hur fick du veta att Palme mördats? Vilka minnen har du av honom? Berätta i kommenteringen!

På söndag är det 30 år sedan dåvarande statsministern Olof Palme mördades. Vad gjorde du den dagen? Var var du? Hur reagerade du? /TullaMaja

Publicerat av P4 Västernorrland Sveriges Radio den 24 februari 2016

Det har bland annat kommit många mejl till P4 Västernorrland om hur man minns natten då Palme mördades, och även på P4 Västernorrlands sida på Facebook strömmar minnena in.

Här kan du ta del av flera av lyssnarnas minnen, och berätta dina egna!


Jag var ute och körde snö då på natten och hörde det på radion. Det blev som ett tomrum då. Jag är inte sosse men han var våran statsminister.

Ingela från Sundsvall skriver att Olof Palme för henne är Sveriges politiker Nr 1. Hon träffade Palme när hon var 11 år och gick i första maj tåget med sin mamma. Han talade på Folkets hus och vilken talare han var, skriver Ingela, som bestämde sig för att gå med i SSU.

När han dog blev Sverige ett annat land... Det öppna samhället som hela världen beundrat dog med honom.

Anders skriver att han bodde i Stockholm 1986 och fick en chock på morgonen när han hörde vad som hänt. Det gick kalla kårar genom kroppen och det tog flera timmar innan det riktigt hade fastnat, skriver Anders

Jag tror inte jag har upplevt något sådant fruktansvärt varken före eller efter denna händelse. Mycket skrämmande, jag kommer aldrig att glömma det.

Eva berättar om hur hennes pappa ringde tidigt på morgonen och hade lyssnat på Ekot. 

Han sa bara: Olof Palme är död. Sätt på tv:n. Sen landade katastrofen. Chocken, mardrömmen och sorgen var ett faktum.

Det här är bara ett urval av de mejl som kommit in. Du kan också mejla vår reporter, eller kommentera här i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista