Ljungaverk
Entrén till HVB-hemmet i Ljungaverk. Foto: Karin Lönnå

Ungdomar rymde från HVB-hem i Ljungaverk

0:24 min

Idag på förmiddagen skulle Sundsvalls kommun flytta ungdomar från ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Ljungaverk. I samband med detta rymde 12 av ungdomarna, men vid 16-tiden hade alla kommit tillbaka till hemmet.

Sundsvalls kommun hyr platser för ensamkommande barn på hemmet som ligger i Ljungaverk, Ånge kommun. Nu har man bestämt att ungdomarna ska flyttas. Vid lunchtid rymde därför tolv av dem, men när socialtjänsten lämnat platsen kom ungdomarna tillbaka.

P4 Västernorrland har pratat med två flickor som bor på HVB-hemmet och som inte vill flytta:

Vi kommer att göra motstånd, vi kommer inte att följa med frivilligt. Vi kommer att sparkas och slåss. Vi måste väl också ha mänskliga rättigheter. Dom kan inte tvinga oss.

Ulf Sundholm som driver boendet i Ljungaverk säger att det här något som barnen inte vill vara med om. De ska, enligt hans utsago, vilja bo kvar på boendet. 

Socialtjänsten har också hotat med att om barnen inte följer med frivilligt så kommer man att begära handräckning av polis. Socialtjänsten uppger att de gör det hela för barnens bästa och i övrigt vill kommunens personal på plats inte kommentera. 

Två barn har lämnat platsen lugnt och stilla med socialtjänsten. Det var sedan tidigare beslutat att de skulle flytta till Härnösand.

Enligt uppgift till P4 Västernorrland ska barnen flyttas till ett HVB-hem i Stöde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista