Polarbröd Bredbyn
Från dagens invigning i bageriet i Bredbyn. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Polarbröd storsatsar i Bredbyn men framtiden osäker i Omne

Polarbröds vd: I Omne gäller det att hitta vägen ut.
2:27 min

Polarbröd kommer att satsa totalt 180 miljoner de kommande fem åren vid bageriet i Bredbyn. Därmed räddas jobben för c:a 100 årsanställda. Däremot är framtiden osäker för enheten i Omne, säger företagets v.d. Karin Bodin.


Polarbröd köpte upp dåvarande Genebröd i Bredbyn i slutet av 90 talet. Företaget har 90 årsanställda i Bredbyn och idag invigdes en 66 miljoners satsning från företagets sida. Bl.a. en 770 kvadratmeter stort torrlager. Den här satsningen ger några nya jobb, bl.a. teknikerjobb.Under invigningen berättade Polarbröds vd Karin Bodin att styrelsen har fattat beslut om satsningar för 90 miljoner vid bageriet i Bredbyn. Dessutom ligger det ytterligare 90 miljoner i pipeline.

– Det handlar om en ny doseringsanläggning, säger Karin Bodin till P4 Västernorrland. Den gamla är från 1973.

Bodin säger också att området inte kan vänta sig så många fler nyanställningar vid företaget.

–Vår personal kommer att utbildas mot ett mer teknikkunnande, det ställs större tekniska krav. Vi plockar bort tråkiga arbetsmoment när vi investerar men totalt ska bygden känna att vi tror på bageriet i Bredbyn.

Vid den här enheten tillverkas det tunnbröd. Hos Polarbröd i Omne, Nordingrå, bakas det framförallt grövre och skurna bröd. Här är sitiationen en annan. Från ett 50 tal anställda är enheten nu nere i drygt 30 idag.

–Det är tuffare i Omne, medger Karin Bodin. Vi hoppas på en vändning när det gäller det grova brödet och det gäller för oss att hitta vägar ut.

Funderar ni på framtiden för bageriet i Omne?

– Vi är inte där, vi har inte för avsikt att lägga ned i Omne, avslutar Karin Bodin, vd för Polarbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".