Flyktingar på väg till fots genom Danmark till Sverige. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Danmark/TTbild
Flyktingar på väg till fots genom Danmark till Sverige. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Danmark/TTbild

Flyktingkonferens i Härnösand

1:51 min

Idag arrangerar Miljöpartiet en konferens i Härnösand med fokus på hur Sverige ska kunna ta emot fler flyktingar. En av de som ska delta är språkröret Åsa Romson.

Konferensen heter "Nu bygger vi ut Sverige!" och den äger rum samtidigt på tre platser runt om i landet, Härnösand, Malmö och Västerås. I Härnösand kommer man att hålla till på Härnösands Folkhögskola.

På konferensen ska man diskutera hur man ska kunna ta emot fler människor som är på flykt.

– Ett övergripande syfte med konferensen är att diskutera hur man ska rusta Sverige för att ta emot fler människor som är på flykt, både nu och i framtiden. Vi måste ha en beredskap eftersom vi lever i en orolig tid där det kommer att vara stora strömmar av människor som flyr. Vi måste vara beredda att göra det vi kan i Sverige, säger Amanda Lind, miljöpartist och kommunalråd i Härnösand.

Representanter från partisets riksdagsgrupp och partistyrelse kommer att delta på de tre olika plasterna. I Härnösand kommer bland annat språkröret Åsa Romson att medverka.

Bakgrunden till konferensen är regeringens besked i november om tillfälliga restriktiva regler för det svenska flyktingmottagandet. Enligt partiet är det många medlemmar som har efterfrågat möjligheten att ha en dialog om detta.

Varför har man utsett Härnösand till en av de här tre orterna?

– Dels är det så att vi vill ha en spridning i Sverige så att man kan ta emot många medlemmar från olika delar av landet, och dels är vi i Härnösand en kommun som har jobbat länge med mottagande. Vi har en positiv inställning till att ta emot flyktingar, säger Amanda Lind.

Vilken är den största utmaningen när det gäller flyktingfrågan?

– Förutom själva mottagandet så tror jag att det är viktigt att vi jobbar med opinionen och där tror jag att Miljöpartiet kan bidra. En fara nu är att det finns en opinion om att Sverige ska sluta sig och att man blir mindre benägen att hjälpa människor som är på flykt. Där måste vi visa att vi står för öppenhet och humanitet, och att de beslut som regeringen fattade i höstas är tillfälliga och att vi så snart som möjligt ska kunna återgå till en annan lagstiftning, säger Amanda Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista