Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR Foto: Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Liberalerna vill återinföra vårdbiträden

Liberalernas förslag får mothugg av Kommunal
2:38 min

Liberalerna i Västernorrland vill återinföra vårdbiträden som en okvalificerad yrkeskategori inom vården. Det framgår av en landstingsmotion. Fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet gillar dock inte idén. 

Hur ser du på förslaget? Bör vårdbiträden återinföras eller inte? Tyck till i kommenteringen. 

Vården skriker efter sjuksköterskor och undersköterskor. I en landstingsmotion föreslår Liberalerna att man ska återinföra vårdbiträden som en okvalificerad yrkesgrupp för enklare arbetsuppgifter. Man menar att det skulle lätta på trycket och göra sjukvården mer effektiv om sjuksköterskor och undersköterskor fick koncentrera sig på sin spetskompetens. Man menar också att det skulle underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. 

Men förslaget faller inte i god jord hos de fackliga vårdförbunden, som menar att Liberalerna kommer med ett förenklat förslag på en mycket mer komplicerad fråga. 

Maria Bäckman som är ordförande på Vårdförbundet i Västernorrland menar att det inte finns en standardlösning som fungerar för alla, överallt. Att införa vårdbiträden skulle inte lösa problemet. Istället kanske det handlar om att man behöver andra yrkeskategorier som till exempel arbetsterapeuter eller städare, med expertkunskaper på olika områden för att stärka upp och avlasta vården.

– Vi har ett jättestort rekryteringsbehov inom vården. Och vi ser att sjuksköterskor gör fel saker, säger Ingeborg Wiksten, Liberalernas gruppledare i landstinget.

För att fylla vakanserna inom våren menar Ingeborg Wiksten dels att sjuksköterskor ska koncentrera sig på sin expertis. Men också att undersköterskor skulle kunna avlasta sjuksköterskorna med deras uppgifter och att det då skulle uppstå ett behov med att avlasta undersköterskor med deras uppgifter.

Peder Berg från Kommunal vänder sig dock mot Liberalernas beskrivning av enkla jobb.

– Att dela ut mat kan kanske te sig som en enkel uppgift men det är kanske då man upptäcker att en person inte mår bra. Det är inget enkelt jobb, säger han.

Ingeborg Wiksten tror att man genom att inrätta dessa enkla jobb kan attrahera nya människor till vården, som kanske inte skulle ha hittat dit annars. Människor som kanske så småningom vill vidareutbilda sig till undersköterskor eller sjuksköterskor. 

Hon menar att detta kan vara ett sätt för människor som idag står långt ifrån arbetsmarknaden att börja jobba.

– Det måste vara bättre att ha ett enkelt jobb som vårdbiträde än att vara arbetslös eller gå på socialbidrag, säger Ingeborg Wiksten.

Peder Berg menar dock att de uppgifter som utförs inom vården idag kräver kompetent personal och att bilden av enkla arbetsuppgifter, som Liberalerna för fram, ger fel bild av arbetet.

– Jag tror inte att det finns några enkla jobb, säger Peder Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".