Förvaltningsrättens dom innebär att Härnösands kommun måste fatta ett nytt beslut om Fridas boende. Foto Ulla Öhman/SR samt privat (mittenbilden)
Förvaltningsrättens dom innebär att Härnösands kommun måste fatta ett nytt beslut om Fridas boende. Till höger Fridas pappa och gode man David Thölix. Foto Ulla Öhman/SR samt privat (mittenbilden)

Härnösands kommun får bakläxa igen om fallet Frida Thölix

1:07 min

Förvaltningsdomstolen ger 23-åriga Frida Thölix rätt till ett boende med andra jämnåriga döva. Nu måste Härnösands kommun göra om och fatta ett nytt beslut.

Domen som kom i torsdags slår fast att det gruppboende som Härnösands kommun erbjuder Frida inte kan tillgodose hennes behov.

Frida behöver självständigt kunna kommunicera med andra i gruppboendet och hon behöver ett socialt utbyte med jämnåriga utan att vara beroende av tolk, skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

Förvaltningsrätten anser inte att det erbjudna boendet kan erbjuda Frida Thölix goda levnadsvillkor som avses i LSS (Lagen om stöd  och service till vissa funktionshindrade). Därmed måste socialnämnden i Härnösand fatta ett nytt beslut.

Frida Thölix är 23 år gammal och helt döv och talar enbart teckenspråk. Hon har dessutom Tourettes syndrom, dyslexi och en en utvecklingsstörning. Sedan 2011 bor hon på ett HVB-boende för döva elever i Mo Gårds regi i Finspång enligt socialtjänstlagen. Hon placerades där av Härnösands kommun för att genomföra sina gymnasiestudier.

Sommaren 2014 var hon klar med studierna och sedan dess har Härnösands kommun velat ta hem henne och har erbjudit henne LSS-boende i kommunen men Frida har tackat nej flera gånger och vill istället få bo på ett LSS-boende i Finspång eller Enköping där hon har jämnåriga döva kamrater och där hon har bott i flera år.

Frida och hennes gode man, hennes pappa David Thölix har hävdat att finns risk för att Frida skulle börja må psykiskt sämre igen på grund av brist på socialt liv.

Det vore fullständig katastrof för henne. Hon skulle inte klara sig. Hon är 23 år och hon borde få umgås med döva ungdomar i sin egen ålder.

Härnösands kommun å sin sida menar att Frida får goda levnadsvillkor i boendet i det erbjudna gruppboendet i  Härnösand. Där bor tre hörande personer, två döva och en dövblind. De döva är mellan 54 och 77 år gamla. Men kommunen menar att Frida kan möta döva jämnåriga på andra ställen än i själva boendet.

Frågan om Fridas boende har varit en långdragen tvist och har varit uppe i domstol vid flera tillfällen. I torsdags kom alltså Förvaltningsrättens senaste dom som ger Frida rätt och som talar om vikten av att hon ska kunna kommunicera med de andra som bor i gruppboendet

Förvaltningsrätten anser inte att det erbjudna boendet kan erbjuda Frida Thölix goda levnadsvillkor. Därmed måste socialnämnden fatta ett nytt beslut.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista