Navet, bussstation, Sundsvall, buss
Många känner otrygghet vid Navet i Sundsvall. Foto: P4 Västernorrland

Trygghetcentrum ska byggas upp i Sundsvall

3:29 min

Polisen och Sundsvalls kommun planerar nu att bygga upp ett trygghetscenter för att öka trygghetskänslan i stadskärnan och särskilt kring Bussnavet. Tanken är att det ska stå klart i oktober månad.

Ett trygghetscenter är ett fysisk plats där man samlar olika aktörer som har ett brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Det handlar om polis, räddningstjänst och kommunens fältassistenter. De ska vara mer synliga i centrala Sundsvall och det ska leda till att känslan av trygghet ökar. 

– Vi har haft enkätundersökningar och där har det framkommit att man tycker att centrala Sundsvall är en otrygg miljö och därför inrättar vi detta trygghetscenter som ska stå klart i oktober, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall. 

Ett trygghetscenter i Sundsvall har ju diskuterats sedan sensommaren eller hösten. Varför har man inte kommit längre?

– Förhoppningen var att vi skulle kunna öppna innan sommaren, men tyvärr har vi haft lite personalomsättningar med de som har jobbat med den här frågan så därför har det blivit förskjut, säger hon. 

Att polisen och kommunen ska bygga upp ett trygghetscenter ingår i något som som man har valt att kalla för medborgarlöfte. Det handlar om att kommunen och polisen lovar att jobba för att Sundsvall ska bli en tryggare plats.

– Jag lovar som polisområdeschef att det ska finnas poliser som är engagerade i det här arbetet, att man jobbar för att stärka känslan av trygghet i centrala Sundsvall, säger Josef Wiklund, som är lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Hur ofta kommer ni att vara på plats?

– Det är svårt att svara på. Många har en farhåga att vi lovar för mycket, och det måste jag tänka på. Jag vill kunna leva upp till det här löftet, säger han och fortsätter:

– Det kommer inte vara en nystartad polisstation i centrum med två poliser som jobbar heltid. Men vi håller på att prata om hur arbetet ska se ut, säger Josef Wiklund. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista