Skylt utanför Handelsbanken Lugnvik.
1 av 2
Handelsbanken i Lugnvik har slutat hantera kontanter. Foto: Anna Ahlström/SR
Bertil Berglund, Peter Hollbrink och Tommy Sjölund.
2 av 2
Bertil Berglund, Peter Hollbrink och Tommy Sjölund. Foto: Anna Ahlström/SR

Det kontantlösa samhället ställer till problem i glesbygd

6:09 min

Allt fler banker slutar hantera kontanter. Nu senaste var det Handelsbanken som slutade med kontanter på fem kontor i Västernorrland i slutet av förra året.

Hur drabbas du av det kontantlösa samhället? Berätta i kommenteringen. 

Som det ser ut idag har cirka 30 000 länsbor mer än en mil till närmaste uttagsmöjlighet och cirka 6 000 länsbor har mer än två mil. I Lugnvik, två mil från Kramfors, försvann kontanthanteringen i slutet av förra året. Något som väckt starka reaktioner bland äldre personer.

– Ska man åka buss för att ta ut pengar blir man borta nästan hela dagen, säger Bertil Berglund, ordförande i PRO i Lugnvik

Närmaste bankomat finns i Kramfors. Butiken i Lugnvik, som drivs som en ekonomisk förening, har också märkt en minskad omsättning i och med att kontanterna försvann från byn.

– Folk måste åka iväg för att ta ut pengar och då handlar de där också, säger Tommy Sjölund, som sitter med i styrelsen som driver föreningen.

En bank som inte kan ha kontanter, och kan ta emot kontanter, skall inte få kallas för bank.

När Handelsbanken meddelade att kontanterna skulle försvinna från Lugnvik började föreningen fundera på lösningar. Man hittade då möjlighet att söka pengar från Post- och telestyrelsen för att kunna ha en bankomat i affären.

– För oss kommer det inte att kosta något mer än lite jobb och då kan vi erbjuda tjänsten så att människor i alla fall kan ta ut kontanter.

Stina och Kaj Sundbom som bor i Lugnvik ser också problem med att bankerna slutar hantera kontanter.

– Man kan behöva kontanter ibland och då finns inte den möjligheten, säger Stina Sundbom.

Kaj Sundbom välkomnar en uttagsautomat i Lugnvik.

– Det är jättebra. Speciellt som hos oss där vi har två mil till Kramfors, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista