Guldtjejer
Ebba Andersson och Jenny Solin var tillbaka i skolbänken idag. Fast solen i Sollefteå lockade också. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Guldtjejerna tillbaka i skolbänken igen

5:05 min

Idag var de tillbaka i skolbänken igen: världsmästartjejerna från Sollefteå: Jenny Solin och Ebba Andersson. Ebba kom hem med två guld från JVM i Rumänien, Jenny med ett stafettguld och ett sprintbrons.

Nu var det vardag igen. På Ebbas skolschema fanns bland annat kemi under förmiddagen. Jenny hade träning ett par timmar uppe på Hallstaberget.

Det här är två tjejer som går på skidgymnasiet uppe på Hågesta. Det gamla militära området där numer delar av Gudlav Bilder skolan finns. Jenny går det fjärde och sista året, Ebba har 1,5 år kvar på sin gymnasietid.

Båda berättar att matten är favoritämnet nummer ett och att det går hyfsat att kombinera skolan med elitidrott.

– Även fast det blir skolan som blir lidande. För mig är det skidorna som är prio ett just nu, säger Jenny som förmodligen kommer att flytta till Östersund i höst.

Om livet efter skidåkningen är det inte så mycket att orda om just nu enligt både Jenny och Ebba.

– Jag tänker ingenting på vad jag ska göra efter karriären, säger Ebba. Allt mitt focus ligger på skidorna nu.

Hem till Sollefteå kom båda med två medaljer. Ebba med två guld från stafetten och 10 kilometer fritt. Jenny tog brons i sprinttävlingen och var den som åkte slutsträckan i stafetten.

– Det var en grym känsla, att få slå Norge med mindre än en sekund, säger Jenny.

Så mycket till guldfirande blev det inte.

– Vi satt på en buss in till hotellet i Bukarest, säger Ebba. Fast lite choklad blev det.

Ebba motsvarade alla förväntningar under detta JVM i Rumänien med sina två guldmedaljer. Men att jämföra gulden?

– Oj, va svårt blir Ebbas spontana svar. Guldet på 10 kilometer hade jag kämpat länge för. Stafettguldet var också väldigt kul med tanke på att det var laget, alltså fyra tjejer som bidrog.

Säsongen är långtifrån slut för guldtjejerna. JSM i Torsby blir nästa stora mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista