Miva
Miva bygger fyra återvinningscentraler på landsbygden. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Miva bygger fyra återvinningscentraler

Miva: Vi räknar med att ha öppet en dag i veckan.
2:33 min

Det kommunala bolaget Miva bygger fyra fasta återvinningscentraler i Örnsköldsvik. Detta i Bredbyn, Bjästa, Husum och Björna. 

Centralerna är främst avsedda för grovsopor och det här innebär att folk på landsbygden slipper åka in till Må återvinningscentral i centrala Örnsköldsvik.

Idag är det mobila återvinningscentraler som placeras ute på landsbygden. Oftast vid två tillfällen per år. Nu försvinner dessa om ett eller senast två år.

– Vi är ute att få till en miljö som liknar den som finns vid Må återvinningscentral, säger Lars Westberg, informationschef vid Miva. Det handlar om säkerhet, tillgänglighet och ett miljötänk.

Westberg vill idag inte säga hur mycket det här kommer att kosta Miva.

– Det handlar såklart om flera miljoner, säger Lars Westberg.

Miva håller som bäst på att försöka hitta lämplig mark på de fyra orterna i kommunen.

– 2016 eller 2017 räknar vi med att det här ska stå klart.

Öppettider?

– Vi är inte klara med detta men vi räknar med en dag i veckan, säger Lars Westberg.

Nu försvinner de mobila återvinningscentralerna och det kan för vissa innebära längre resor in till någon av servicepunkterna.

– Vi sticker inte under stol med detta, avslutar Lars Westberg. Fast totalt blir det här ändå så mycket bättre för våra kommuninnevånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".