Sveriges nya sedlar och mynt. En ny femkrona sant en tvåkrona och enkrona i koppar. Säkerheten på de nya sedlarna är hög och bland annat finns 3D-detaljer i en remsa och en yta som ändrar färg när man vickar på sedeln. 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlar släpps i oktober och 100- och 500 kronorssedlar samt de nya mynten nästa höst. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Företagare får inte lämna pengar på banken. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Oro för ökad rånrisk när bankerna slutar med kontanter

1:01 min

Det finns en oro över att rånrisken flyttas från banker till butiker, företagare och privatpersoner när bankerna slutar hantera kontanter.

Känner du någon oro att rånrisken flyttas från bankerna till andra aktörer? Berätta i kommenteringen.

Många lyssnare har hört av sig till P4 Västernorrland efter inslagen igår om bankerna som slutar hantera kontanter. En som hörde av sig var Hans som äger ett taxiföretag i Sundsvall.

– Det känns osäkert att banka pengar. Du ska gå med påsen tvärs över stan till en box och banka pengarna. Det känns inte kul att gå med 40-50 000 kronor i fickan, säger Hans.

Han skulle hellre se att det fanns en möjlighet att gå in på banken istället för att banka pengarna i en servicebox.

– Det borde vara möjligt att göra ett skyddsrum där man kan lämna pengarna, säger han.

P4 Västernorrland har också fått samtal och mejl som handlar om den ökade rånrisken mot privatpersoner när det blir svårare att få tag på kontanter.

Vi reser ofta omkring med husbil och det är inte svårt ibland när man kommer till t ex fjällvärlden att betala om man inte har kontanter. Finns det ingenstans ta ut kontanter tvingas man resa med kontanter och det känns inte heller bra för rånrisken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista