Ett av de lodjur som fångades på bild i februari. Foto: Länsstyrelsen
Ett lodjur fångat på bild. Foto: Länsstyrelsen i Blekinge

Startskott för lodjursjakten - men snart kan det vara stopp igen

Idag har jakten på lodjur startat i Västernorrlands nordvästra delar. Fyra lodjur får fällas, enligt länsstyrelsens beslut. Men beslutet är överklagat och det kan göra att jakten stoppas igen i morgon.

Det är organisationerna Nätverket Lo & Varg och Wolf Association som har överklagat Länsstyrelsens beslut om jakt på Lo till Naturvårdsverket.

I Västerbottens län ledde Nätverket Lo & Vargs överklagan till att jakten stoppades. Det kan även hända här.

Naturvårdsverket ska nu fatta beslut om jakten ska stoppas i väntan på den rättsliga processen, och det kan i så fall ske i morgon, enligt Karin Saltin, jakthandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Redan första dagen sköts ett första lodjur i jakten i Västernorrland. Det var en hane som fälldes i Selsberget vid Selsjön i Sollefteå.

Under förra året var det en kraftig ökning av antalet angrepp på lodjur i Västernorrland. Tillsammans med västra Götaland hade man den största ökningen i landet. Under 2015 var det 67 får som föll offer för lodjursattacker, jämfört med bara tre får under 2014, enligt siffror från Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista