Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland. Foto: Camilla Bengtsson/SR
Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland. Foto: Camilla Bengtsson/SR

Flera fall av denguefeber i Västernorrland

1:36 min

Allt fler svenskar smittas av denguefeber. Det är en myggburen sjukdom som kan drabba personer som exempelvis reser till Sydostasien. I Västernorrland är det en handfull personer som blir sjuka varje år.

I januari i år var det 44 personer i hela Sverige som hade insjuknat i denguefeber, och det går att jämföra med 26 fall under samma period förra året, enligt TT.  

Sjukdomen är vanlig i Sydostasien, exempelvis Thailand. Hans Boman, som är smittskyddsläkare i Västernorrland, säger att det varje år är ett antal länsbor som drabbas av sjukdomen.

– Vi brukar ha en handfull fall varje år och hittills i år har vi haft två fall så vi har inte märkt av någon stor ökning här, säger han.

Hur ska man göra för att skydda sig mot denguefeber?

– Sjukdomen överförs via myggstick så det man kan göra är att skydda sig så gott det går från att bli stucken. Det handlar om att ha långärmade tröjor och långa byxor på sig. Sedan kan man också smörja in sig med myggstift, säger Hans Boman.  

Bör man undvika att åka till dessa länder?

– Det tycker jag inte. Det är så pass liten risk att man drabbas, och sedan så är det i de flesta fall en godartad och övergående sjukdom.

Men det kan gå illa också. Det finns inget vaccin mot sjukdomen.

– Nej, det finns inget vaccin, tyvärr. I sällsynta fall kan man få inre blödningar och man kan också dö av sjukdomen, men det är väldigt ovanligt, säger Hans Boman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista