Skylt där det står Hovrätten nedre norrland
Domen för övergrepp i rättssak, mot två män från Sollefteå bekräftas av hovrätten. Foto:Christer Suneson

Hovrätten sänker straffet för misstänkta kidnappare

Hovrätten ändrar tingsrättens domar mot de fem män från Sundsvall som dömdes för att ha kidnappat två andra män i Sundsvall förra året.


Alla fem männen dömdes till fleråriga fängelsestraff för att ha tvingat två personer in i bagageluckan på en bil, och kört till ett skogsområde där de misshandlades.

Två av männen som deltog men inte själva utförde något i kidnappningen frias helt i hovrätten. De tre andra får straffen sänkta.

Hovrätten anser bland annat att bevisningen i flera fall inte är tillräckligt för att slå fast vem som gjort vad. Dessutom har en av de två kidnappade männen inte medverkat i rättegången utan rätten har fått utgå från mannens uppgifter i polisförhör, vilket man inte anses lika rättssäkert 

Huvudmannen, en 24-åring från Sundsvall, får straffet sänkt till 3 år och 6 månader, från tingsrättens 4 år och 9 månader.

En 20-åring som också dömdes till över 4-årigt fängelsestraff i tingsrätten frias från människorov men döms för grov misshandel och får sitt straff ändrat till skyddstillsyn med behandlingsplan mot missbruk. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".