Sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset Norrköping. Foto: Lovisa Gelin / Sveriges Radio Östergötland
1 av 2
Sjuksköterskor. Foto: Lovisa Gelin / Sveriges Radio Östergötland
Maria Bäckman, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västernorrland. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Maria Bäckman, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västernorrland. Foto Ulla Öhman

Stafettsköterskor allt större kostnad för landstinget

Facket: Vi hör om osämja kring arbetstider och vem som gör vad
1:19 min

Landstingets kostnader för stafettsjuksköterskor har fyrdubblats på ett år. Nu måste landstinget prova andra arbetstidsmodeller om man vill kunna anställa sjuksköterskor, säger Vårdfacket.

Vad skulle kunna lösa bristen på sjuksköterskor? Diskutera i kommenteringen!

Landstingets kostnader för inhyrd personal fortsätter öka och Västernorrland har den högsta notan i landet. Kostnaden för stafettsjuksköterskor är fortfarande bara en bråkdel av kostnaden för stafettläkare men på senare tid är det den som ökar allra mest

Mellan 2014 och 2015 blev kostnaden för inhyrda sjuksköterskor fyrdubblad, från 8,3 miljoner till 31,1 miljoner.

Som stafettsjuksköterska kan du få högre lön och bättre arbetsvillkor och nu måste landstinget hänga med för att kunna konkurrera om sjuksköterskorna säger vårdförbundets ordförande i Västernorrland Maria Bäckman:

Man skriker efter våra yrkesgrupper, det är klart man tittar sig omkring; var får jag en god lön och var får jag det bästa schemat.

Vårdförbundet driver just nu frågan om arbetstider hårt. Man måste prova andra arbetstidsmodeller, säger Maria Bäckman och ger exempel från  Västerbotten där man testar att jobba tre dagar och vara ledig tre dagar.

Vi måste ha arbetstider och scheman så man hinner få vila och återhämtning innan nästa pass. Man kan inte köra med industrins gamla bestämmelser sedan 70-talet. Och det är inte okej att jobba varannan helg.

Att det orsakar problem för patienterna som får träffa ny personal hela tiden är välkänt men det kan även orsaka konflikter i arbetsgruppen när landstingsanställda sjuksköterskor och stafettsjuksköterskor ska jobba sida vid sida

– Vi hör att det blir osämja på arbetsplatserna för att det blir andra lönelägen och andra arbetstider för de här sjuksköterskorna som kommer tillfälligt. Det blir diskussioner om vem som tjänar vad och vem som ska göra vad, säger Maria Bäckman.

Totalt kostade den inhyrda personalen hos Landstinget Västernorrland 255 miljoner i fjol.
Västernorrland har den största notan av alla landsting när det gäller stafettläkare  och den femte högsta för stafettsjuksköterskor.

Kostnaden för inhyrd personal, Landstinget Västernorrland

Läkare:                2015   224,2 miljoner  
                           2014  197,1 miljoner
                           2013  165,4 miljoner

Sjuksköterkor:     2015: 31,1 miljoner
                            2014:  8,3 miljoner 
                            2013:  3,6 miljoner

            

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".