En kassörska tar betalt av en kund. Foto: Nora Lorek/TT.
Kontanthanteringen i butikerna har ökat rånrisken för de anställda. Foto: Nora Lorek/TT.

Handelsanställda mer utsatta när butikerna tar över kontanthantering

Handels Jaana Pålsson: Det är ett jätteproblem för oss
2:14 min

Antalet beväpnade rån i butiker ökar, enligt fackförbundet Handels. Utvecklingen började med kontantuttagen. Våra medlemmar står i frontlinjen, säger Handels Jaana Pålsson.

Det är ofta lättare att ta ut pengar i mataffären än i bank. Och kommer nog fortsätta vara så.

Finansmarknadsminister Per Bolund har sagt att han ser en lösning med att butikerna tar över ansvaret för kontanthanteringen på motsvarande sätt som när handeln tidigare tog över postens pakethantering.

Men det finns risker med att butikerna tar ett större ansvar för kontanthanteringen. Det är inte bara en risk, rånen mot butikerna har redan ökat, säger Jaana Pålsson från Handels

– Men det är ju inte konstigt, pengarna har skjuts ut rakt i handen. Det är bara att titta på antalet rån som ökar i handeln. Det är de beväpnade rånen som ökar. Det är ju våra medlemmar som tar den här stora risken.

Finansmarknadsminister tycker att butikerna ska ta ansvar för insättning och uttag av kontanter istället för banker, hur ser du på det?

– Ja, man måste titta på riskerna också, hur ska man minska rånrisken. Det finns  slutna system man kan installera, men det är en stor kostnad för många små butiksägare.

Men att kunna ha servicen med kontantuttag, är inte det bra reklam också?

– Det kan det vara, men man måste väga fördelar mot riskerna för de anställda, för det här är ett jätteproblem för oss.

Kan inte ett slutet system vara en bra investering också?

– Visst, det kan vara en bra investering, men många handlare har små butiker, det kostar jättemycket pengar. Någonstans kanske man ska titta på lagstiftning, att det måste finnas ett slutet kontanthanteringssystem för butikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".