Ingången till akutmottagningen vid Sollefteå sjukhus. Foto: Ulla Öhman/SR
Ingången till akutmottagningen vid Sollefteå sjukhus. Foto: Ulla Öhman/SR

Läkare vid Sollefteå sjukhus kritisk till stängning i sommar

3:03 min

Att akutmottagningen för kirurg- och ortopedpatienter vid Sollefteå sjukhus kan tvingas stänga i sommar kan påverka patientsäkerheten menar överläkaren Bo-Göran Widman.

Hur drabbas du av detta? Berätta i kommenteringen.

– Det kan ge kraftigt försämrad service för alla invånare som bor i Sollefteå, om man stänger, säger han.

Bo-Göran Widman är kritisk till att rekryteringen av vikarier inte har gjorts i tid. 

– Man borde vara ute vid jultid om man ska få sommarvikarier. Man har inte riktigt försökt med det nu, säger Bo-Göran Widman, läkare vid Sollefteå sjukhus.

Han säger att anledningen till bristen på sommarpersonal är att man inte räknande med att någon kirurgisk eller ortopedisk verksamhet skulle finnas kvar till sommaren. 

– Nu när det inte blev det så har man inte dragit några konsekvenser av det och ordnat några sommarvikarier, säger Bo-Göran Widman. 

Hur påverkar det här patientsäkerheten?

– Om det är någon som är svårt skadad och instabil och måste åka lång tid i ambulans. Det kan ju innebära att man avlider på vägen. 

Men Bo-Göran Widman är ändå hoppfull om att det kan finnas en lösning.

– Vi försöker arbeta fram ett förslag för att kunna hålla akutmottagningen öppen även för kirurg- och ortopedpatienter och det kommer vi presentera för vår ledning. 

Det är inte för sent då?

– Vi tror inte det, säger Bo-Göran Widman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista