Marie Johansson företagare i Ånge Foto: Lotte Nord
Marie Johansson företagare i Ånge Foto: Lotte Nord

Butiksägaren Marie Johansson tvingas ta hem dagskassan

3:20 min

Bankerna i Ånge vägrar ta emot kontanter från företag. Marie Johansson som driver butik tvingas ta hem pengarna i dagskassan.

Det är inte bara svårt att ta ut kontanter i dag om man bor utanför en större stad. I Ånge kan företagare inte längre sätta in kontanter på banken. Butiksägaren Marie Johansson tar istället hem pengarna i dagskassan, men tycker att det är en dålig lösning.  

– Att ha pengarna hemma är en risk, istället för att ha dem säkra på banken, säger Marie Johansson som driver en butik i skönhetsbranschen i Ånge.

Att bankerna inte tar emot pengar från företag får också konsekvenser för småföretagens möjlighet att göra inköp, menar Marie Johansson. 

– Man får ju inte in pengarna på kontot så att man kan använda dem i verksamheten.

Enda sättet att bli av med kontanterna är att anlita en värdetransport, men det kan vara kostsamt för en liten företagare.

Köpmannaföreningen i Ånge har försökt att prata med bankerna om behovet att kunna sätta in pengar kontant, men hittills utan framgång.

– Beslutsfattarna utgår från företagarna som verkar i storstäderna, tror Marie Johansson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista