Landstingspolitikerna Erik Lövgren (S) och Eva Andersson (Mp). Foto: Ulla Öhman/SR
Landstingspolitikerna Erik Lövgren (S) och Eva Andersson (Mp). Foto: Ulla Öhman/SR

Tidsplan klar för besparingsarbetet i landstinget

4:36 min

Efter att Västerpartiet sparkades från samarbetet i landstinget har nu Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om en avsiktsförklaring för hur arbetet med besparingar ska gå vidare.

Hur ser du på tidplanen som nu presenteras? Tyck till i kommenteringen.

I april hoppas man kunna fatta beslut om besparingar inom rehabmedicin och även ortopedin i Sollefteå, skriver Socialdemokraterna och Miljöpartiet i sin avsiktsförklaring kring hur dom nu ska jobba vidare med att få landstingets ekonomi i balans.

– Vi måste ha en plan för hur vi ska ställa krav på underlagen och att det ska finnas en tidplan och möjlighet att fatta beslut, säger Erik Lövgren (S), landstingsråd. 

Tillsammans med arbete för att minska stafettkostnader och ta hem regionvård ska det klara besparingskraven på 20 miljoner för i år.

I juni väntas beslut om "att förtäta hälsocentralerna i Sundsvall" med anledning av att konkurrensen är hårdast där och underskotten stora.

– Det ligger ett uppdrag i primärvårdspolitiken att se över strukturen för vårdcentralen. Det finns ett tryck utifrån där vi inte får subventionera våra hälsocentraler med skattemedel, och det måste vi hantera, säger Erik Lövgren. 

Sedan i oktober har man planer för att fatta flera stora beslut. 

Då ska man ta ställning till BB-frågan och då gäller frågeställningen om länet ska ha en eller två kliniker istället för nuvarande tre.

– Antingen bestämmer vi oss för att göra något eller så gör vi ingenting. Det senare ligger inte för handen eftersom vi fortfarande ska reducera kostnaderna med 250 miljoner, säger Erik Lövgren.

När det gäller Scenkonstbolaget, Länsmuseet och Mannaminne ska man föra diskussioner med berörda kommuner om fortsatt finansiering. Landstingsservice och Österåsen nämns som verksamheter där anslagsfinansiering är aktuell.

Vid fullmäktige i oktober hoppas man även kunna ta upp frågan om driftsformen för Sollefteå sjukhus, där personal har visat intresse att driva sjukhuset som intrapenad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista