Milton Högman blir hemma från skolan i dag med mamma Johanna Högman.
Milton Högman blir hemma från skolan i dag med mamma Johanna Högman. Foto: Niklas Axelsson

Ankarsviks skola på Alnö håller stängt i fyra veckor

Linda Persson, rektor: Det är en försiktighetsåtgärd då flera blivit påverkade av inomhusmiljön
1:25 min

I ett mejl till föräldrarna skriver rektorn Linda Persson att det är en försiktighetsåtgärd, och att elever och personal har reagerat på inomhusmiljön på Ankarsviks skola. 

Känner du som förälder någon oro över att ditt barn vistats i en skola som nu stängs på grund av dålig miljö? Berätta i kommenteringen eller mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se.

Ankarsviks skola håller stängt i fyra veckor. Eleverna flyttas till Uslands skola och Vibackeskolan.

– Vi har märkt att personal på skolan har haft allergireaktioner, i form av retningar i luftrören så som hosta. Det har också förekommit utslag som har varit allergiliknande. Jag vet inte hur det är med eleverna, säger Lars Karlstrand, skoldirektör.

– Jag hade tur för jag var ledig i dag. Jag har inte märkt någon hosta på min son, säger Johanna Högman som är hemma med sin son Milton i dag. 

Den dåliga inomhusmiljön tros ha ett samband med de som fått symptom. Nu har mätningar och provtagningar gjorts, men Lars Karlstrand vet inte när de resultaten kommer. 
– Det finns anledning att tro att det finns ett samband med de vatten- och fuktskador vi har hittat,  säger Lars Karlstrand.

– För att ta reda på om de allergiska reaktionerna är kopplade till inomhusmiljön kommer vi nu att göra provtagningar och mätningar i hela skolfastigheten. Sedan får vi invänta provsvaren innan vi vet hur vi går vidare, säger Johan Borggren, lokalstrateg på Sundsvalls kommun, Barn och utbildning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".