Linnea Modin framför en hiss på Sollefteå sjukhus.
Linnea Modin. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Lång väntan på ersättning för sjukresor

Linnea Modin: Min energi behöver jag själv, inte till att fundera på om jag har pengar till bussen
1:02 min

Den som gör en sjukresa för att få vård måste ligga ute med pengar själv. Cancersjuka Sollefteåbon Linnea Modin har ännu inte fått alla pengar för sjukresor som hon gjorde i december.

Vilka erfarenheter har du? Hur länge har du behövt vänta på ersättning? Berätta i kommenteringen!

Sjukresor med buss är gratis för patienter i Västernorrland, men patienten måste själv ligga ute med pengar innan landstinget ersätter dessa. Sollefteåbon Linnea Modin tycker att det tar för lång tid innan utläggen ersätts.

– Jag blir ledsen, säger hon.

Linnea Modin har jobbat som undersköterska större delen av sitt liv. Lagom till pensionen fick hon cancer i bukspottskörteln och måste därför åka till Sundsvall för behandling tre gånger i månaden.

Varje resa kostar 300 kronor och hon vill vara säker på att de ersätts i rimlig tid.

– Jag vill lägga min energi på mig själv och inte på att fundera på om jag har pengar till bussen. I slutändan måste jag prioritera om jag ska ta behandling eller köpa mat. Eftersom jag är diabetiker måste jag äta, säger hon. 

I början av mars när P4 Västernorrland träffade Linnea berättade hon att hon fortfarande inte fått alla pengar för sjukresor som hon gjorde i december.

– När jag ringer till sjukresor och ber att få pengarna, så får man höra att "du fick ju då och du fick ju då", men det är ju mina pengar som jag har rätt att få.

Enligt Hans Wiklund, utvecklingsdirektör på landstinget, kan det idag dröja tre månader innan ersättning för sjukresor betalas ut.

En förklaring finns i omorganisationen som landstinget gått igenom det senaste året med länsklinker som gör att patienter oftare måste resa mellan sjukhusen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".