Undersköterska hjälper en äldre sängliggande kvinna på ett vård- och omsorgsboende. Foto: Henrik Montgomery/TT
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT
Anette Modigh och Anna-Carin Sjödin kollar på arbetscheman och konstaterar att det är fler delade turer än tidigare. Foto Ulla Öhman/SR
2 av 2
Anette Modigh och Anna-Carin Sjödin kollar på arbetscheman och konstaterar att det är fler delade turer än tidigare. Foto: Ulla Öhman/SR

Delade turer ökar inom hemtjänsten i Kramfors

1:25 min

Trots att facket Kommunal länge försökt bli av med de delade turerna inom äldreomsorgen så ökar de istället på vissa ställen. Bland annat inom vissa hemtjänstområden i Kramfors.

Vad tycker du om delade turer? Bra eller dåligt? Kommenteringen är nu stängd.

Delade turer är fortfarande en realitet bland annat för många som jobbar inom äldreomsorgen. Det betyder att en arbetsdag är uppdelad i två pass med en lång obetald rast däremellan

På många ställen har antalet delade turer till och med ökat. Så till exempel inom hemtjänsten i Kramfors där Anette Modigh jobbar. En vanlig lördag kan hon börja jobba klockan 07.00 och inte slutar förrän 22.00. Däremellan tvingas hon ta en fyra timmar lång obetald rast mellan kl. 11 och 15.

Många upplever de här rasterna som helt meningslösa.

Ibland när det är dåligt väglag så åker jag inte ens hem utan bara stannar kvar på jobbet och väntar.

I Kramfors har man något som kallas önskescheman där personalen får lägga sina egna tider och i teorin skulle kunna låta bli att fylla i några delade pass. Men i verkligheten går det inte ihop. Det finns för lite personal för att täcka alla pass och därför blir det ändå ett tvång att jobba delade turer, säger man från Kommunal i Kramfors.

– Från arbetsgivarna säger man ofta att det inte finns något tvång att jobba delade turer och att personalen får göra sina egna scheman, men verkligheten är en annan, säger Anna-Carin Sjödin som jobbar på ett äldreboende och är fackligt aktiv.

På vissa hemtjänstområden är det allt fler som jobbar delade turer och ibland jobbar man både delade turer och varannan helg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista