annie lööf, centerpartiets partiledare.
Annie lööf, centerpartiets partiledare. Foto: Linn Malmén/TT

Statsvetare: Thunefors borde kunna uteslutas ur Centerpartiet

2:53 min

Erik Thunefors, Centerpartiets kretsordförande i Ånge och kommunfullmäktigeledamot, har under det senaste året aktivt delat och utryckt sympatier på sociala medier för Sverigedemokraternas åsikter. Statsvetaren Åsa von Schoultz menar att partiet bör ta detta på allvar.

Erik Thunefors säger själv att han inte längre kan försvara Centerpartiets politik. Han har under det senaste året bland annat i sociala medier kritiserat partiets migrationspolitik och istället uttalat stöd för och spridit Sverigedemokraternas åsikter i frågan.

I helgen kommer Erik Thunefors att avgå som kretsordförande men sitta kvar i fullmäktige. Han har själv inte fattat beslut om han ska lämna partiet eller inte. Åsa von Schoultz menar att partiet måste ta detta på allvar.

– När det ställ på sin spets och han säger att han inte kan försvara sitt egets partis politik är det dags att hantera frågan mer seriöst.

Det borde kanske innebära att han utesluts ur partiet?

– Det är ett alternativ. Han kan också personligen fundera över om han vill representera ett parti vars politik han inte kan försvara.

Erik Thunefors har uttryckt invandringskritiska åsikter i ett års tid på sociala medier och även tagit ställning mot  sitt eget parti, men frågan om uteslutning har aldrig varit aktuell. Istället säger Johnny Lundin, Centerpartiets distriktsordförande, att man försökt prata med Erik Thunefors om att han uttalanden går emot partiets grundvärderingar. Att partiet inte tagit tag i frågan mer kan handla om att de vill behålla de ledamöter man har i fullmäktige.

– Centern har bara två ledamöter i fullmäktige i Ånge och man är säkert intresserad av att behålla dem. Jag kan tänka mig att man därför vill ta till andra åtgärder som att övertala personen att ändra åsikt istället för att utesluta någon, säger Åsa von Schoultz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista