Två tjejer bläddar i en pärm med DISA-metoden. Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

Kritiserad metod mot psykisk ohälsa används i Kramfors

2:41 min

Disa-metoden ges till unga tjejer i skolan och kom till för att förebygga psykisk ohälsa. Men en kritik är att det ger tjejer negativa tankar, som de inte hade sedan tidigare. 

Disa-metoden är från början en behandling mot depression som kommer från USA och utgår från kognitiv beteendeterapi. Den kom till i Sverige efter den nationella undersökningen från Folkhälsomyndigheten 2009 som visade att många unga tjejer mår dåligt.

Men Disa har fått kritik från forskare som menar att den ger negativa tankar till tjejer. Tjejerna sitter i en grupp med en ledare som tar upp olika påståenden. Det kan vara "jag är värdelös" och "jag kommer aldrig få några vänner". Tjejerna ska sedan vända de här tankarna och lära sig att tänka positivt i stället.

– En kritik som har kommit fram är att tjejerna säger att jag har inte så mycket negativa tankar, utan jag fick sitta och framkalla dem för att sedan vända dem. Och det blir en väldigt underlig situation, säger Helene Zetterström Dahlqvist som är doktorand och forskar kring Disa. 

Disa-metoden har använts på Högakustenskolan i Kramfors och nu används den på Gudmundråskolan. 

– Det måste vara lite negativt med i det hela. Det är lite beroende på hur man mår innan också, säger Anita Viberg, som är skolsköterska på Gudmundråskolan, och utbildad i Disa-metoden. 

– Finns den här kritiken känns det angeläget att vi har koll på vilka individer vi har i grupperna. Så vi inte utsätter någon för risk helt enkelt, säger Anki Jonsson, verksamhetschef för elevhälsan i Kramfors. 

Planerar ni att införa Disa på fler skolor?

– Vi har inte planerat att göra någonting i dagsläget. Det här är något vi måste ta tag i igen, eller om vi ska skrinlägga det och hitta någon form av alternativ, säger Anki Jonsson. 

DISA-metoden

Startades på initiativ av landstingets Centrum för folkhälsa och är en metod som förebygger depressioner hos tonårsflickor. DISA står för "din inre styrka aktiveras".

Elevvårdspersonal och lärare på högstadieskolor utbildas till DISA-gruppledare, som sedan genomför tio gruppsamtal om vardera en timme.

Samtalen bygger på:

* kognitiva beteendetekniker för att förändra negativa tankemönster

* kommunikationsträning och träning av olika problemlösningsstrategier

* övningar för att stärka den sociala förmågan och det sociala nätverket

* övningar för att öka antalet hälsofrämjande aktiviteter

Källa: Karolinska Institutets folkhälsoakademi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista