Centerpartiets Ungdomsförbund
Centerpartiets Ungdomsförbund. Foto: Stian Lysberg

Centerpartiets ungdomsförbund vill inte att Thunefors representerar partiet

1:06 min

Andreas Jansson, ordförande för Centerns Ungdomsförbund i Västernorrland, menar att det kan bli svårt för Erik Thunefors att vara kvar som medlem i partiet när han uttrycker invandringskritiska åsikter och tar ställning mot Centerpartiets politik.

Frågan om uteslutning av en partimedlem kan endast fattas av partistyrelsen efter att distriktsstyrelsen väckt den. Det har inte skett i fallet med Erik Thunefors. Distriktet har hoppats att frågan ändå skulle lösa sig och att Erik Thunefors skulle kunna komma att ändra ståndpunkt, vilket inte skett.

Andreas Jansson, ordförande för Centerns Ungdomsförbund i Västernorrland och medlem av distriktsstyrelsen, förstår att Centerns väljare i Ånge kan känna sig besvikna.

– Det är tråkigt mot väljarna att det blivit så här, säger han.

Erik Thunefors har meddelat att han kommer att avgå som kretsordförande vid årsmötet på söndag men kommer att sitta kvar i fullmäktige och eventuellt även fortsättningsvis representera partiet i fullmäktige.

Utifrån din position som ordförande i Centerns Ungdomsförbund - tycker du att det är rimligt att han sitter kvar?

– Nej, delar han inte våra grundvärderingar ska han inte representera centern. Nu är det upp till partistyrelsen att fatta beslut.

Kommer ni att agera på något sätt?

– Det finns en möjlighet. Vi får se, säger Andreas Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista