Lamporna tända för att förhandling pågår med stängda dörrar i sal 1. Foto: Pether Öhlén/SR
1 av 2
Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Foto: Pether Öhlén/Sveriges Radio
Tingsrätten i Härnösand. Foto: Pether Öhlén/SR
2 av 2
Foto: Pethér Öhlen/Sveriges Radio

23-åring skyller överfall på drogpsykos

Polisen: Vi förberedde oss på att möta dödligt våld
0:54 min

Idag hölls rättegången mot en man i 20-års åldern som för några veckor sedan överföll en kvinna i hennes bostad. Han nekar till brott. Dom meddelas om en vecka.

Reporter Pether Öhlén: Snart börjar rättegången här i Härnösand där en man i 20-års åldern står åtalad för hemfridsbrott, olaga hot, grov misshandel och försök till våldtäkt.
Åklagaren Christina Edlund Nilsson har kommit och sitter och pratar med målsäganden.

08:58, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Den åtalade, en man i 20-års åldern, har kommit in i rättsalen och sitter med jackan på vid sidan av sin försvarsadvokat.

09:04, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Den misshandlade kvinnan vill inte sitta i samma rum som mannen som misshandlade henne, så hon sitter i ett rum bredvid.
Åklagaren börjar nu läsa upp åtalspunkterna, och mannen förnekar att han skulle haft något uppsåt med händelserna.

09:06, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Den åtalade mannen är vältränad och välbyggd. Den misshandlade kvinnan liten och späd. Det är inte svårt att förstå vilken skräck kvinnan måste ha känt när mannen överföll henne. Hon kan inte ha haft något att sätta emot hans kroppsstyrka.

09:10, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Kvinnans advokat begär nu stängda dörrar vilket rätten beslutar om. Det innebär att vi inte längre kan rapportera om vad som sägs inne i rättssalen.

09:12, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Vi återkommer när förhandlingarna öppnas för allmänheten igen. Troligen efter lunch eller runt 15.00-tiden.

09:17, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Det är paus i förhandlingen nu. Under rättegångens första timme har rätten lyssnat på åklagaren, mannens försvarsadvokat och kvinnans målsägandebiträde.

10:16, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Den misstänktes försvarsadvokat, Michael Olofson säger att 23-åringen förnekar brott. Han säger sig inte minnas något av vad som hände i huset på grund av en psykos. Försvaret kommer att hävda att mannen ska frikännas eftersom han blev psykotisk när han fick i sig fel droger.

10:18, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Nu är det den misshandlade kvinnans tur att höras i rättssalen.

10:19, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Polisen som övermannade den åtalade har kommit till tingsrätten. Polismannen räddade troligen kvinnans liv när han beslutade sig för att försöka övermanna 23-åringen.

11:47, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Nu är det den åtalade 23-åringens tur att höras. Hans försvarsadvokat berättade tidigare för P4 att 23-åringen inte minns något från händelsen. Han förnekar därför uppsåt. Enligt advokaten var 23-åringen psykotisk när han överföll kvinnan. Orsaken till psykosen ska ha varit droger.

11:49, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Den misshandlade kvinnan har hörts av rätten. När hon var klar återvände hon till det avskilda rummet där hon sitter för att slippa möta den åtalade 23-åringen.

12:03, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Rätten tar nu en paus, och förhandlingarna återupptas efter lunch, klockan 13.00.

12:12, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Förhandlingarna har återupptagits och först ut att höras som vittne är kvinnans mamma. Mamman var den som larmade polisen sedan den misshandlade kvinnan trycka på senast ringda nummer på sin mobil.

13:04, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Mamman kommer att vittna om hur hon i telefon kunde höra hur hennes dotter hotades och misshandlades av 23-åringen. Mamman larmade 112 och skyndade sig sedan hem för att rädda sin dotter.

13:09, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Nu har mamman vittnat färdigt och den manlige polis som övermannade den 23-årige gärningsmannen ska nu höras i rätten.

13:15, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Den misshandlade kvinnan har bestämt sig för att sitta inne i rättsalen och möter därmed den åtalade för första gången under rättegången.
Under förmiddagen satt hon i ett avgränsade rum.

13:19, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Mamman till den misshandlade kvinnan säger
- Nu får vi hoppas att domstolen dömer rättvist och att mannen som misshandlade min dotter får ett rättvist straff.

13:21, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: - Jag är glad att jag lever, berättar den misshandlade kvinnan för P4 i pausen.

14:14, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Jag kände att jag ville möta honom i rättsalen berättar den misshandlade kvinnan. Under förmiddagen satt hon i ett avskilt rum, men när halva dagen gått tog hon mod till sig och bestämde sig för att möta gärningsmannen i rätten.

14:16, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Kvinnan som är i 30-års åldern berättar för P4 att hon trodde att 23-åringen skulle slå ihjäl henne.

14:19, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Kvinnan om varför hon bestämde sig för att sitta öga mot öga med gärningsmannen inne i rättsalen.
- Jag vill återta makten över mitt liv, säger hon.

14:20, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Efter en kortare paus är förhandlingen igång och min pratstund med kvinnan är slut. Vi väntar nu på besked om vi får vara med på slutpläderingen.

14:22, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Inget besked ännu om allmänheten får vara med och lyssna på slutpläderingen.

14:41, 7 March 2016

Reporter Pether Öhlén: Den 23-årige mannen ska vara kvar i häktet tills dess domen faller om en vecka. Det meddelar rättens ordförande.
Därmed avslutar vi rapporteringen från rättegången.

15:16, 7 March 2016


Mannen är åtalad för hemfridsbrott, olaga hot, försökt till våldtäkt och grov misshandel.

Det synnerligen råa överfallet hade kunnat kunnat sluta ännu värre. Det var för några veckor sedan som en helt okänd man i 20-års åldern plötsligt dök upp i familjens hus. När kvinnan som för tillfället var ensam hemma undrade om han inte kommit fel, attackerade han henne och började misshandla henne.

Han hotade att han skulle skjuta henne och våldta henne. Han dunkade hennes huvud i golvet, sparkade henne i bröstkorgen, slet henne i håret och slog flera knytnävesslag i ansiktet på henne.

Tack vare att kvinnan lyckades larma sin mamma på mobilen genom att trycka på senaste ringda nummer kunde kvinnan få hjälp. Mamman som svarade i telefonen hörde ur dottern misshandlades och skrek på hjälp.

Hon larmade polisen som snabbt var på plats och kunde rädda kvinnan. De var beredda att skjuta mannen när de kom till platsen.

– Jag tog ut tjänstehundarna. Det var så många uppgifter som pekade på att vi skulle mötas av dödligt våld, berättar polisen Mathias Petersson.

Tanken var att tillfälligt oskadliggöra gärningsmannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".